Hrvatska

Postignut dogovor : Evo tko su novi čelnici EU-a

Piše: PolitikaPlus/Hina

Čelnici 28 zemalja članica postigli su dogovor o novom vodstvu europskih insitutiija - za novu predsjednicu Europske komisije predložena je Njemica Ursula von der Leyen, za predsjednika Europskog vijeća Belgijac Charles Michel, za predsjednicu Europske središnje banke Francuskinja Christine Lagarde, za  visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku Španjolac Jospe Borrell, objavio je predsjednik Euroskog vijeća Donald Tusk.

Predloženu predsjednicu Europske komisije treba još potvrditi Europski parlament, koji će o tome glasovati na svojoj sljedećoj pleranoj sjednici od 15. do 18. srpnja. Ako u Parlamentu ne bi prošao prijedlog Europskog vijeća, mogao bi pasti u vodu cijeli paket.

Predsjednik Europskog vijeća je izabran i Charles Michel će preuzeti dužnost 1. prosinca, a Christina Lagarde trebala bi preuzeti dužnost u studenome kada istekne mandat Mariju Draghiju.

Zanimljivo je da je Njemačka bila suzdržana, iako kandidatkinja za predsjednicu Europske komisije Ursula von der Leyen dolazi iz njihove zemlje.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ČELNICI, EU, Ursula von der Leyen