Hrvatska

BIH: Orepić u Sarajevu kritizirao Čovića i politiku HDZ BiH, tvrdi da on nema legitimitet predstavljati sve Hrvate

Piše: PolitikaPlus/Hina

Zastupnik u Hrvatskom saboru i predsjednik stranke Nova Politika Vlaho Orepić u srijedu je u Sarajevu oštro kritizirao politiku koju vodi HDZ BiH pod vodstvom Dragana Čovića, ocijenivši kako on ne zastupa interese svih Hrvata u BiH, te je najavio i kako će se zalagati za promjenu kompletnog sadašnjeg odnosa Hrvatske prema BiH.

"Uvjeren sam da Čović ne zastupa podjednako interese svih Hrvata u BiH ali ne uvažava niti interese hrvatske države", izjavio je Orepić koji je u Sarajevo doputovao kako bi se sastao s predstavnicima Hrvatskog narodnog vijeća BiH (HNV BiH), organizacije koja okuplja hrvatske političare, intelektualce i osobe bliske Katoličkoj Crkvi koje se protive politici HDZ BiH.

Orepić je u Sarajevu razgovarao s predsjednikom HNV-a Marijom Pejićem a novinarima je nakon toga kazao kako je došao da bi se upoznao s političkim stanjem u BiH ali i s učincima dosadašnje politike Hrvatske prema BiH i hrvatskom narodu koji u njoj živi.

Bivši hrvatski ministar unutarnjih poslova tvrdi kako Dragan Čović nema ni legalitet ni legitimitet za politiku koju sada vodi i koja se temelji na načelima "ratnog plijena".

Kritizirao je i Čovićev odnos s predsjedavajućim BiH Predsjedništva Miloradom Dodikom, kazavši kako njihova suradnja zapravo destabilizira BiH ali i sigurnosno stanje u cijeloj regiji.

Orepić je kazao kako će se njegova Nova Politika založiti za novi odnos prema BiH odnosno objedinjavanje interesa svih Hrvata koji žive u toj zemlji.

"Ja ću se založiti da Hrvatska i dalje zdušno pomaže hrvatski narod u susjednoj državi ali to mora značiti da se mora uvažavati ukupno hrvatsko biće u BiH", izjavio je Orepić.

Predsjednik HNV-a Pejić je podsjetio kako izvan područja pod vlašću HDZ BiH živi veliki broj Hrvata te da samo u Sarajevu po popisu iz 2013. živi oko 17 tisuća Hrvata.

Dodao je da ne spori legitimitet izabranih hrvatskih dužnosnika u BiH  pa i u predstavljanju u Hrvatskoj no smatra kako oni promoviraju samo interese jedne stranke zbog čega je dosadašnja komunikacija između službenoga Zagreba i hrvatskoga naroda u BiH uglavnom išla jednosmjerno i selektivno pri čemu se kreirala nevjerodostojna slika o položaju Hrvata u onim dijelovima gdje su u Federaciji BiH brojčano u manjini, a poglavito Hrvata koji žive u Republici Srpskoj.

Pejić je kazao kako vjeruje da će Orepić u Hrvatskom saboru biti u stanju predstaviti stvarnu sliku stanja u BiH.

"Zamolili smo Orepića da zastupnike u Hrvatskom saboru uvjeri da stvarnost u BiH nije samo onakva kakvom je predstavljaju predstavnici Hrvata iz županija s hrvatskome većinom. Mi u HNV smatramo kako predstavnici institucija iz Hrvatske trebaju osjetiti puls Hrvata iz Sarajeva, Tuzle, Zenice, Travnika, Žepča, Bugojna , ali i zapostavljenih i ostavljenih Hrvata iz RS. Želimo bolju komunikaciju između Hrvata iz Hrvatske i Hrvata iz BiH", kazao je Pejić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dragan čović, vlaho orepić