Hrvatska

PREPUCAVANJA U KOALICIJI: HNS: Izlazimo iz Vlade ako Kuščević ne ode

Piše: PolitikaPlus/Hina

Izvor iz vrha HNS-a potvrdio je za Večernji list kako će otići iz Vlade ostane li Lovro Kuščević u ministarskoj fotelji.

- HNS s Lovrom Kuščevićem koji je koristio politički utjecaj radi osobne financijske koristi, koji nema nimalo političke i moralne odgovornosti, koji je današnjom bezobraznom i licemjernom izjavom uvrijedio sve građane Hrvatske, sve medije i sve koalicijske partnere, HNS s takvim čovjekom u ovoj Vladi na ovaj ili onaj način neće sjediti - rekao je HNS-ov izvor za Večernjak.

Glavni tajnik HNS-a Srećko Ferenčak ipak službeno malo spušta loptu na zemlju. Kao i ranije potpredsjednik stranke Predrag Štromar, Ferenčak nam je rekao da ne "treba letjeti pred rudo".

- Sigurni smo da će gospodin Kuščević otići iz Vlade, ali pustimo tu odluku Plenkoviću. Dogovorili smo sastanak s njim sljedeći tjedan, a nakon toga će sve biti jasno - kaže Ferenčak koji kaže da ništa ne treba prejudicirati. Napominje da bi tako veliku odluku poput raskida koalicije trebao donijeti središnji odbor stranke.

Ministar uprave Lovro Kuščević izjavio je u srijedu da premijer Andrej Plenković nije na sastanku Vladina užeg kabineta tražio njegovu ostavku niti se o tome razgovaralo, već je Plenkoviću detaljno i dokumentirano izložio sve informacije o svojem imovinskom stanju.

- Premijer Plenković nije tražio moju ostavku niti se o njoj razgovaralo - rekao je Kuščević za Hinu govoreći o današnjem sastanku u Banskim dvorima i zahtjevima koalicijskog partnera HNS-a, kao i oporbe predvođene SDP-om, za njegovom ostavkom. Ustvrdio je kako je bila riječ o redovitoj sjednici Vladina užeg kabineta na kojoj se govorilo o saborskoj interpelaciji SDP-a. 

Upitan o zahtjevu HNS-a za njegovom ostavkom, odgovorio je da su HNS i ostali koalicijski partneri u svakom trenutku mogli i mogu zatražiti objašnjenja, a potpredsjednik Vlade Predrag Štromar je na čelu Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, od kojeg očekuje očitovanje o zakonitosti izmjena prostornog plana Općine Nerežišća iz 2011.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

HDZ, HNS