Zagreb

Klub SDP-a u Zagrebačkoj skupštini: U GUP-u zadržati razinu zaštite od zračenja baznih stanica tele operatera

Piše: PolitikaPlus/Hina

Klub zastupnika SDP-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini podnio je amandmane na Odluku o izmjeni Generalnog urbanističkog plana (GUP) Zagreba, kojima predlažu zadržavanje sadašnje razine zaštite od zračenja radio frekvencijskih elektromagnetskih polja baznih stanica tele operatera te zadržavanje uvjeta da antenski stupovi moraju biti barem 12 metara viši od drugih građevina u krugu sto metara, priopćeno je u četvrtak iz SDP-ova Kluba.

Navode kako su - usprkos činjenici da se Odluka o izmjeni GUP-a Grada Zagreba donosi na netransparentan i nezakonit način, bez poštivanja procedure i provođenja javne rasprave, podnijeli dva amandmana na članak 44. GUP-a.

Tim amandmanima predlažu zadržavanje dosadašnje razina zaštite stanovništva od zračenja radio frekvencijskih elektromagnetskih polja baznih stanica  tele operatera, koja bi, predloženim izmjenama bila drastično narušena. Predlaže se da se i postojeće razine jakosti elektromagnetskih polja i gustoće toka snage zadrže kao i do sada, na cijelom području Grada, jer bi njihovo sužavanje samo na područja D2, D4 i D5 otvorilo mogućnost primjene bitno viših razina zračenja i u području povećane osjetljivosti, primjerice i stambenim prostorima. 

Klub zastupnika SDP-a predlaže i zadržavanje uvjeta da antenski stupovi moraju biti barem 12 metara viši od drugih građevina u krugu sto metara. 

"Ukidanje tog kriterija omogućilo bi legalizaciju svih baznih stanica u Zagrebu koje su postavljene protivno GUP-u, kao i njihovo postavljanje još niže i još bliže mjestima na kojima borave uključujući i djecu te ostale ranjive skupine", upozoravaju u priopćenju.

Navode i da su postojeće granice dopuštenih razina zračenja - iako bitno niže od vrijednosti koje su propisane Pravilnikom o zaštiti od elektromagnetskih polja MZ, još uvijek višestruko više od primjerice granica u Parizu, Beču ili  Bruxellesu.

"Opravdanje da je izmjena članka 44. GUP-a nužna da bi se 'omogućio razvoj telekom mreže' nameće pitanje zašto bi kriteriji i pravila, koja postoje u drugim europskim gradovima, uključujući i prostorno-urbanističke za smještaj baznih stanica, ometali razvoj telekom mreže u Zagrebu, ako ne ometaju u drugim europskim gradovima?", stoji među inim u priopćenju kojeg je potpisao predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Zvane Brumnić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

GUP, SDP