Hrvatska

Maras vladajućima: Ne radimo dovoljno

Piše: PolitikaPlus/Hina

SDP-ov zastupnik Gordan Maras prozvao je u petak vladajuću koaliciju da Hrvatski sabor ne radi dovoljno, odnosno što je, unatoč opsežnom dnevnom redu, skupnu sjednicu završio prije podneva, pri čemu, neočekivano, nije bilo ni prijavljenih zastupnika za slobodne teme.

Imamo toliko zakona na dnevnom redu, a završit ćemo prije 11 sati, umjesto da radimo, rješavamo probleme građana, mi imamo svoju dinamiku, a to određuje vladajuća koalicija, rekao je Maras na kraju rasprave o izmjenama Zakona o kaznenom postupku (ZKP) koje je predložio Ranko Ostojić (SDP), a koje nije podržala ni Vlada, ni vladajući HDZ.

HDZ-ov Josip Borić uzvratio mu je kako je zaboravio kako se radilo u njegovom, odnosno u mandatu SDP-ove vlade.  

Sada svaki tjedan raspravljamo dva do tri oporbena zakona, u vaše vrijeme nismo uspjeli ni jedan, pa ni deklaraciju o Pelješkom mostu, podsjetio ga je Borić.

On je odgovorio i na Marasove tvrdnje da građani gube povjerenje u pravosuđe jer neki procesi, poput Fimi medije, traju preko deset godina, bez epiloga.

Zanimljivo je da primjetite sve u taboru drugog, no nisam vidio da vas boli ili da inzistirate na slučaju vaše sisačke županice Marine Lovrić, poručio mu je Borić. 

Maras, pak, ističe da je informacija po kojoj je jedan zastupnik (Goran Marić) imao dogovor s Katoličkom crkvom da opremi njihov studentski dom u zamjenu za stan, "nadmašila sve dosadašnje HDZ-ove kreativnosti". 

Ranko Ostojić (SDP) je pak objasnio kako je izmjene ZKP-a predložio želeći pomoći radu policije, njegove sadašnje odredbe, naime, u nekim prilikama onemogućuju policiji da na licu mjesta prikuplja informacije od osumnjičenika. 

Imate prometnu nezgodu na raskrižju, oba su vozača teško ozlijeđena, ne zna se tko je počinitelj, po sadašnjem zakonu policija ne smije od njih skupljati informacije, nego ih mora ispitati u propisanoj formi, konkretizirao je zastupnik. 

Saboru je prije redovne ljetne stanke, preostao još jedan tjedan, počet će ga u utorak, raspravom o dopunama Zakona o kreditnim institucijama.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

gordan maras, hdz