Svijet

Malta: Brodu Alan Kurdi zabranjeno pristajanje, ali se evakuira troje migranata u lošem stanju

Piše: PolitikaPlus/Hina

Njemački humanitarni brod "Alan Kurdi" koji je zaplovio prema Malti pošto mu je odbijen zahtjev za pristajanjem u talijanskim lukama, nije dobio dozvolu za ulazak u malteške teritorijalne vode, no troje od 65 migranata bit će iskrcano na Malti zbog lošeg zdravstvenog stanja.

Talijanska migracijska politika dovela je do sukoba između nevladinih organizacija i talijanskih vlasti zbog pravila po kojima su za brodove s migrantima zatvorene luke u toj zemlji.

"Alan Kurdi" posljednji je od nekoliko brodova s ​​migrantima koji se u zadnjih nekoliko tjedana suočavaju s problemom zabrane pristajanja u nekoj od talijanskih luka.

Plovilo pod njemačkom zastavom, nazvano po trogodišnjem sirijskom izbjeglici koji se 2015. utopio u Sredozemlju, u subotu je, nakon nesuglasica sa službenim Rimom, odlučilo promijeniti smjer te zaploviti prema Malti.

"Brod trenutačno čeka ispred zatvorene malteške luke, a troje migranata treba hitnu medicinsku pomoć. Svo troje kolabiralo je na vrućini. Među njima je dvoje maloljetnika", tvitao je jedan od zaposlenika njemačke humanitarne organizacije Sea-Eye.

Malteški dužnosnik kazao je da je Sea-Eye zatražio hitnu evakuaciju troje putnika broda, na što su malteške vlasti pozitivno odgovorile.

Drugi brod, Alex, koji je u subotu na silu pristao na Lampedusi, nakon što je kapetan prekršio zabranu pristajanja, iskrcao je u nedjelju migrante.

Migranti su sada svi na obali nakon što su satima čekali pod policijskom stražom, prenosi BBC.

Talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini ranije je obećao da neće dopustiti migrantima da se iskrcaju.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

MALTA, ITALIJA, MIGRANTI