Hrvatska

Intervencije duž cijele obale: Kod Molata u zadarskom arhipelagu spašeno 58 osoba

Piše: PolitikaPlus

Zbog kratkotrajnog, ali jakog nevremena na moru u noći od nedjelje na ponedjeljak, na području gotovo svih lučkih kapetanija dogodile su se pomorske nesreće manjeg ili većeg intenziteta - nasukanja i naplavljivanja, a kod Molata je spašeno 58 osoba, priopćeno je u ponedjeljak iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Tijekom noći u Središnjicu za spašavanje i traganje na moru (MRCC) Rijeka zaprimljeno je više od 150 poziva te je u koordinaciji s  kapetanijama, pomorskom policijom i tvrtkama SeaHelp i Emergensea uspješno iskoordinirano na desetke izvanrednih događaja.

Najviše pomorskih nesreća i nezgoda dogodilo se u Zadarskom arhipelagu, a Ministarstvo posebno ističe uspješnu spasilačku akciju 58 osoba, u najvećem broju djece.

MRCC Rijeka oko 22,30 sati zaprimila je, naime, dojavu iz ŽC 112 o nasukanju pet jedrilica s ukupno pedesetoro djece i šest odraslih osoba u uvali Jaz, sjeverni dio otoka Molata.

Pokrenuta je koordinirana spasilačka akcija s Lučkom kapetanijom Zadar i zadarskom Pomorskom policijom. U vrlo kratkom roku s nasukanih brodica  spašene je ukupno 56 osoba, koje su prevezene u Molat i sklonjene u prostorijama Mjesnog odbora. Među spašenima su u najvećem broju djeca u dobi od 10 do 15 godina, državljani Italije i Švicarske, koji su spašeni zajedno sa šest članova posada pet nasukanih brodica, kao i dvoje državljana Hrvatske, koji su, na istoj poziciji uspjeli napustiti vlastito plovilo prije potonuća i na brodskom tenderu pričekati pomoć.

Među spašenima nitko nije ozlijeđen, a nije uočeno niti onečišćenje mora. Svi spašeni trebali bi napustiti otok Molat danas, redovnom brzo-brodskom linijom za Zadar.

Gotovo istodobno u MRCC Rijeka zaprimljene su brojne dojave o pomorskim nezgodama.

U Zadarskom arhipelagu na sve pozive odgovoreno je trenutno, po potrebi je angažirana pomoć posadama i plovilima. Najkritičnije razdoblje trajanja olujnog nevremena na moru trajalo je nekoliko sati, a spašavanja su okončana bez ljudskih žrtava i ozljeđenih.

Danas se provode očevidi, a uklanjaju se potonula plovila te odsukavaju i stavljaju u tegalj oštećena. To organiziraju, provode i nadziru službenici Lučke kapetanije Zadar.

U MRCC Rijeka zaprimljeno više od 150 poziva 

U koordinaciji s kapetanijama, pomorskom policijom i tvrtkama SeaHelp i Emergensea i u drugim dijelovima Jadrana je uspješno iskoordinirano na desetke izvanrednih događaja.

U Riječkom području od sinoć do jutros je na moru trajala potraga za sedam državljana Češke - jednim odraslim i šestero djece, koji su posljednji put viđeni u plovidbi između  mjesnog kampa u Puntu i Stare Baške. Za nestalima su tragali uz spasilačku brodicu  LI Novi Vinodolski, djelatnici tvrtke SeaHelp i jedna privatna brodica, dok je MRCC Rijeka s Policijskom upravom Primorsko – goranskom organizirala kopnenu potragu. Traganje do jutra nije rezultiralo, no u međuvremenu su iz kampa, odakle je nestanak dojavljen, javili kako su se svi vratili samostalno, čime je akcija traganja i spašavanja okončana. Uzroci nestanka utvrdit će se očevidom.

Također u području nadzora iz nadležnosti LK Rijeka zaprimljena je dojava o nasukanju tri plovila na otok Susak, a u spasilačkoj akciji angažirani su spasilačka brodica iz sastava LI Mali Lošinj i plovilo riječke Pomorske policije. Na poziciji nasukanja pronađeni su svi članovi posada, među kojima nitko nije ozlijeđen, niti je bilo onečišćenja mora. Vlasnicima i voditeljima plovila naloženo se komercijalno odsukavanje tijekom današnjeg dana, priopćili su iz Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

more, spašavanje, zadar, nevrjeme