Hrvatska

Ustavni sud: 'HBOR mora dati podatke o korisnicima kredita'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ustavni sud u lipnju je odbacio ustavnu tužbu HBOR-a protiv pravomoćne presude Visokog upravnog suda kojom je toj banci naloženo da građaninu koji je to zatražio dostavi popis korisnika i iznose kredita koje je HBOR dodijelio u razdoblju od 1. kolovoza do 30. rujna prošle godine, objavio je u utorak Jutarnji list.

Ustavni sud je toj državnoj banci bio zadnja nada u njezinim upornim pokušajima da dokaže kako ona nije tijelo javne vlasti te da nije dužna građanima dostavljati informacije o tome kome i u kojima iznosima dodjeljuje kredite, navodi dnevnik.

Ustavni sud je zaključio da je ustavna tužba HBOR-a nedopuštena jer se ta banka kao javno-pravno tijelo čiji je osnivač država ne može pozvati na povredu ljudskih prava i temeljnih sloboda zajamčenih Ustavom. Ni država niti tijela koje je ona osnovala, stoji u obrazloženju Ustavnog suda, nisu ovlašteni podnositi ustavne tužbe u kojima tvrde da im je ljudska prava i temeljne slobode zajamčene Ustavom povrijedilo neko drugo državno tijelo. Naime, Visoki upravni sud protiv čije presude je HBOR podigao ustavnu tužbu također je državno tijelo.

Odbacujući ustavnu tužbu HBOR-a, Ustavni je sud također zaključio da po prirodi stvari nije moguće povrijediti ljudska prava i temeljne slobode države i javnopravnih tijela koja je država osnovala. Tročlano Vijeće Ustavnog suda pod predsjedanjem suca Mate Arlovića koje je ovo rješenje donijelo pozvalo se na već donesena rješenja Ustavnog suda u sličnim predmetima.

Jutarnji list podsjeća da je riječ o banci čiji temeljni kapital uplaćuje Republika Hrvatska iz državnog proračuna, država također bezuvjetno, neopozivo i na prvi pozivjamči za kredite koje HBOR dodjeljuje, uprave HBOR-a imenuje Vlada, a u njezinim NO-ima sjede ministri. Ta banka proračunskim sredstvima financira razliku između komercijajne i povlaštene kamate.

Banku je država osnovala kako bi ona kreditiranje povlaštenom kamatnom stopom omogućila tvrtkama koje su bitne za strateški gospodarski razvoj Hrvatske, izvoznim tvrtkama te srednjim i malim poduzetnicima.

No, uprave HBOR-a, kako one koje je imenovala SDP-ova tako i one koje je imenovala HDZ-ova Vlada, vode žilavu bitku da korisnici tih kredita ostanu javnosti nepoznati. Uprave te banke uporno odbijaju građane koji traže te podatke pozivajući se na bankarska tajnu i zloupotrebu prava na pristup informacijama.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

novac, ustavni sud, habor, krediti