Regija

Premijerka Srbije Brnabić: U Srebrenici je počinjen "užasni zločin" no treba se prestati vraćati u prošlost

Piše: PolitikaPlus

Predsjednica vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je u utorak na Jahorini kako ne kani ići u Srebrenicu 11. srpnja gdje će biti obilježena obljetnica genocida nad Bošnjacima što su ga počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba a istodobno je kazala kako "stalno vraćanje u prošlost" ne doprinosi miru i stabilnosti u regiji. 

"Nisam pozvana (na komemoraciju) pa neću ni ići", kazala je Brnabić novinarima koji u je pratili tijekom sudjelovanja na summitu Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP).

Za genocid u Srebrenici uporabila je termin "užasni zločin" a pojasnila je kako ovim povodom kani uputiti izraze sućuti obiteljima "svih žrtava sukoba" u Bosni i Hercegovini.

Iskoristila je ovu prigodu i kako bi podsjetila da je u Srebrenici prije četiri godine napadnut tadašnji srbijanski premijer Aleksandar Vučić te kako zbog tog incidenta nitko nije kažnjen.

Brnabić smatra da bi bilo poželjno da se "prestane vraćati na nesporazume iz prošlosti", kako je okvalificirila potrebu suočavanja sa zločinima počinjenim tijekom ratova 90-ih godina.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ana brnabić, srebrenica