Zagreb

ZAGREB: Mrak-Taritaš odbacila Bandićeve optužbe u vezi Zagreba

Piše: PolitikaPlus/Hina

Zastupnica GLAS-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini i bivša ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš odbacila je u srijedu optužbe zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da je kao ministrica odredila da se samo za Zagreb traži suglasnost resornog ministarstva za izmjene Generalnog urbanističkog plana (GUP).

"Svi prostorni planovi županija dolaze na suglasnost u ministarstvo, te općina i gradova u zaštićenom obalnom području. GUP Splita dolazi na suglasnost, GUP Rijeke dolazi na suglasnost...", istaknula je Mrak Taritaš u Gradskoj skupštini komentirajući Bandićeve optužbe da je kao ministrica "stavila šapu na Zagreb" jer je Zagreb jedina jedinica lokalne samouprave koja mora tražiti "zeleno svjetlo" ministarstva za GUP.  

Mrak-Taritaš podsjeća da je ta odredba na snazi od početka 2014. te da je već jedanput, 2016. godine, dobivena suglasnost Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja.

"I pokazalo se da je to jedino ispravno. Ministarstvo u svojoj suglasnosti ne ulazi u to hoće li se u Zagrebu graditi 22 ili 102 nebodera, ali traži da procedura bude zakonita. U svojem je mišljenju je reklo: 'Gospodine gradonačelniče, zajedno sa svojim suradnicima, radite protuzakonito. Pokrite se ušima i odradite barem proceduru onako kako treba'", kaže Mrak Taritaš.    

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja nije u utorak odobrilo prijedlog izmjena zagrebačkog GUP-a, kojima bi se trebala omogućiti realizacija "Zagrebačkog Manhattana", što su žestoko kritizirale oporbene stranke, udruge i struka. Bandić je stoga morao povući prijedlog izmjena GUP-a s dnevnog reda sjednice Gradske skupštine.

Bandić je ustvrdio kako je Mrak Taritaš arbitrarnom odlukom na Zagreb "stavila šapu" i nazvao taj zakon "lex Zagreb" poručivši kako su njegovi suradnici već to trebali riješiti na Ustavnom sudu, jer se ne može za Zagreb raditi izuzetak.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

anka mrak taritaš, milan bandić