Hrvatska

UBOJSTVO ĐUREKOVIĆA: Perković će danas biti izručen Hrvatskoj

Piše: PolitikaPlus

Nekadašnjeg načelnika u Službi državne sigurnosti bivše SFRJ, te kasnijeg hrvatskog obavještajca Josipa Perkovića (74), pravomoćno osuđenog zbog teškog ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, u četvrtak će, nakon nepunih pet i pol godina provedenih u zatvoru u Njemačkoj, prebaciti u Hrvatsku, prenosi Jutarnji list

Nakon što je u Hrvatskoj okončan postupak priznanja njemačke presude, Perkovićevo prebacivanje iz njemačkog u hrvatski zatvor organizirali su službenici ministarstava unutarnjih poslova dviju zemalja.

Kako doznaje Jutarnji, dogovor je da se sam transfer realizira tijekom četvrtka. Perković bi iz Münchena u Zagreb trebao biti prebačen zrakoplovom, redovnim letom. Prema uobičajenoj proceduri, ili će hrvatski policajci, službenici zagrebačkog ureda Interpola, preuzeti Perkovića na minhenskom aerodromu, ili će ga njemačka policija dopratiti do zagrebačkog aerodroma i predati ga hrvatskim vlastima.

U svakom slučaju, nakon slijetanja u Zagreb, Josip Perković završit će u zatvor u Remetincu. Tamo će zasigurno provesti prvih nekoliko tjedana na Odjelu za dijagnostiku gdje bi se trebala napraviti procjena, a potom i donijeti odluka u kojem će zatvoru Perković izdržavati kaznu dugotrajnog zatvora na koju su ga osudili.

Perković je krajem prošle godine u Zagrebu dobio kaznu od 30 godina zatvora. Izvanraspravno vijeće Županijskog suda prevelo je doživotnu kaznu koja je Perkoviću izrečena u Njemačkoj u tridesetogodišnju koju će odslužiti u Hrvatskoj. U to će se uračunati vrijeme koje je već proveo u pritvoru i zatvoru.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

josip perković, stjepan Đureković