Regija

Mostar: Nasilni prosvjedi i Čovićevo obećenja radnicima da Aluminij neće u stečaj

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predstavnici radnika ugašenog mostarskog Aluminija objavili su nakon sastanka s čelnikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem u Mostaru, održanog paralelno s napetim prosvjedom ispred središnjice stranke, da stečaj tvrtke nije rješenje te će se pokušati ponovno pokrenuti proizvodnja i svi radnici vratiti na posao.

Predsjednik Skupštine Neovisnog sindikata Aluminija Pero Bebek izjavio je nakon jednosatnog razgovora s Čovićem u središnjici HDZ-a BiH da će se svim radnicima uplatiti mirovinsko i zdravstveno osiguranje i da imaju obećanje da će se proizvodnja ipak nastaviti.

''Smatra se da će se u nekom dužem razdoblju svi radnici biti vraćeni na posao. Opcija stečaja nije aktualna'', rekao je Bebek.

Potvrdio je da će se u međuvremenu razgovarati s predstavnicima banaka o kreditnim opterećenjima koja radnici imaju u bankama.

Usmena obećanja imamo, "a što će biti u praksi, vidjet ćemo'', rekao je Bebek.

"Vidjet ćemo hoće li biti ispunjena (obećanja). Ili ćemo se vratiti na staro ili će se krenuti rješavanju problema. Mi smo za ponovno pokretanje proizvodnje. To zahtijeva financijska sredstva, ali još ne znamo u kojim količinama. Pokušat ćemo sve da ne dođe do stečaja", rekao je predsjednik istog sindikata Romeo Biokšić.

Čoviću zapriječen izlazak

Nakon što je završen sastanak s predstavnicima sindikata u HDZ-u BiH bilo je dogovoreno da se razgovori nastave u krugu tvrtke, no radnici su odbili tu mogućnost.

Članovima uprave i predsjedniku stranke Čoviću zabranili su da napusti zgradu.

Na kraju je Čović ipak drugim vozilom izašao iz kruga zgrade HDZ-a, a dvojica prosvjednika koji su gađali vozilo privedena su. Pirtom je ozlijeđena jedna osoba kojoj je pružena pomoć.

Mostarski Aluminij je zbog velikih dugovanja koji su uglavnom rezultat preskupe cijene električne energije u srijedu isključen s naponske mreže te su zaustavljeni njegovi pogoni u elektrolizi, ljevaonici i anodama. Znatan dio pogona elektrolize uništen je.

U ponedjeljak su propali razgovori između vlade FBiH i predstavnika švicarskog Glencorea, što je bio posljednji pokušaj za očuvanje kompanije. Švicarska kompanija tražila je nižu cijenu struje, što je bio uvjet da Aluminij prestane gomilati gubitke no vlada je takvu mogućnost odbila.

Tvrtka zapošljava 900 ljudi, a uz to velik broj izvođača radova i kooperanata ovisi o njezinu radu. Polovica prometa luke Ploče prošle godine bila je povezana s mostarskim Aluminijem.

Hrvatska vlada je suvlasnik 12 posto poduzeća, a najveći pojedinačni dioničar je Vlada Federacije BiH s udjelom od 44 posto. Mali dioničari suvlasnici su preostalih 44 posto.

Ukupna dugovanja Aluminija iznose oko 400 milijuna maraka, od čega se više od polovine odnosi na potrošenu električnu energiju.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

PROSVJEDI, DRAGAN ČOVIĆ, MOSTAR