Zagreb

FILM: Dokumentarci Restarta besplatni za vikend

Piše: PolitikaPlus/Hina

Više od osamdeset odabranih filmova producenta i distributera Restarta bit će besplatno dostupno tijekom subote i nedjelje, 13. i 14. srpnja, na stranici volimdokumentarce.net, uz korištenje promo koda 'hrpadobrihdokumentaraca'.

Među njima je i uspješan hrvatski dokumentarac "Srbenka" Nebojše Slijepčevića, dobitnik niza prestižnih nagrada od Sarajeva do Nyona i Cannesa, "Na vodi" Gorana Devića, laureat DOK Leipziga koji podjednako voli i publika i kritika i "Ne diraj!" pobjedničkog filma Berlinala koji progovara na temu ljudskog straha, ali i želje za intimnosti.

Iz Restarta kažu da će ljubitelje dokumentarnih biografija oduševiti niz naslova za koje se u kinima tražila karta više poput "Bergman: jedna godina, jedan život", priča o važnoj godini u životu istaknutog švedskog redatelja, "Che - Novi čovjek" o revolucionaru i ikoni današnjeg doba, "Grace: Bloodlight and Bami" o životu osebujne pjevačice Grace Jones  i "Marley", posvećen Bobu Marleyu, jednom od najutjecajnijih pjevača, tekstopisaca, glazbenika i aktivista u povijesti.

Od glazbenih filmova ističu se još "Dan oslobođenja" o gostovanju slovenske grupe Laibach u Sjevernoj Koreji te "Whitney: Can I be Me?", pogled iza pozornice na slavnu pjevačicu Whitney Houston.

Iz opusa proslavljenog austrijskog dokumentarista Michaela Glawoggera prikazat će se njegov posljednji film "Bez naslova" i onaj najpoznatiji "Slava kurvi", a tu su i dva filma velikog ruskog dokumentarista Vitalija Manskog - "Ispod Sunca" o životu u Sjevernoj Koreji i autobiografski "Rodbina".

Među ostalim, u ponudi su dobitnik Oskara za najbolji dugometražni dokumentarni film, "Citizenfour" o Edwardu Snowdenu, najpoznatijem američkom zviždaču i bivšem zaposleniku CIA-e,  potom filmska biografija mitske američke figure, novinara i ekscentrika Huntera S. Thompsona, osnivača 'Gonzo' novinarstva te "Web junkie – ovisnici o Internetu", koji prati trojicu tinejdžera u Centru za odvikavanje od mrežnih igara i interneta u predgrađu Pekinga.

Besplatna Restartova vikend videoteka donosi i starije filmove koji su bili dokumentarni hitovi, "Gangster te voli" o slavnom provodadžiji iz Imotskog, "Funne: djevojke koje sanjaju more" o grupi Talijanki “u najboljim godinama” koje po prvi put u životu dolaze na more - u Hrvatsku ili "Trst Jugoslavija", dokumentarac o omiljenoj šoping destinaciji svakog građanina Jugoslavije.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

KINO, FILM