Kultura

EGIPAT: Egipat otvara "Savijenu" piramidu faraona Snofrua u Dashšuru

Piše: PolitikaPlus/Hina

Egipat je u subotu otvorio "Savijenu" piramidu izgrađenu za faraona Snofrua, visoku 101 metar, koja se nalazi južno od Kaira i predstavlja prekretnicu u razvoju gradnje piramida.

Turisti će se odsada uspinjati uskim tunelom dugačkim 79 metara iz povišenog ulaza na sjevernoj strani piramide kako bi pristupili dvjema prostorijama koje se nalaze duboko u građevini staroj 4600 godina.

Također će moći pristupiti 18 metara visokoj "Pomoćnoj" piramidi, koja je možda bila namijenjena Snofruovoj ženi Heteferesi, otvorenoj prvi put nakon iskapanja 1956. godine.

"Savijena" piramida jedna je od dvije piramide izgrađene u za osnivača Četvrte dinastije, faraona Snofrua u Dašhuru, na južnom kraju nekropole u Memfisu koja počinje kod Gize.

Vlasti žele promovirati turizam u Dahšuru koji se nalazi oko 28 kilometara južno od Kaira. Taj lokalitet sred pustinje privlači tek malobrojne turiste, iako u njemu nema gužvi kao u Gizi.

Arheolozi su, nakon što su otvorili piramidu, predstavili drevne mumije, maske, alate i sarkofage pronađene tijekom iskapanja koja su počela nedaleko odpiramida u Dahšuru prošle godine te će se radovi na iskapanju nastaviti.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

egipat, piramide