Scena

Kopenhagen: 28 uhićenih zbog vožnje električnog romobila u alkoholiziranom stanju

Piše: PolitikaPlus/Hina

Danska policija uhitila je 28 osoba u Kopenhagenu zbog vožnje električnog romobila pod utjecajem alkohola ili narkotika. .

Tijekom proteklog vikenda 24 osobe uhićene su jer su vozile električni romobil pod utjecajem alkohola, dok je ostalih četvero privedeno jer su ih vozili pod utjecajem narkotika.

Policija je o uhićenjima izvijestila na Twitteru jer se u danskome glavnom gradu mnogi upuštaju u nesigurno korištenje električnih romobila, piše BBC.

Korisnici romobila koji ih voze pod utjecajem narkotika ili alkohola moraju platiti kaznu u iznosu od 2000 danskih kruna (gotovo 2000 kuna).

Ova prijevozna sredstva u Kopenhagenu su postala vrlo popularna otkad su im gradska prometna pravila prilagođena.

Električni romobil može se unajmiti putem aplikacije i parkirati unutar točno određenih gradskih zona. No nova vrsta prijevoza nerijetko je na meti kritika jer se lokalno stanovništvo žali na nemar vozača te, posljedično, na mnoštvo ozlijeđenih - vozača i pješaka. 

Električni romobili popularni su u brojnim europskim gradovima, ali i u San Franciscu, Mexicu i New Yorku. 

U lipnju je pariška gradonačelnica Anne Hidalgo najavila uvođenje reda u "novonastalu anarhiju" zbog vrlo velikog broja električnih romobila na ulicama Pariza i brojnih ozljeda koje vozači zadobiju za vrijeme vožnje, a nisu ih pošteđeni ni pješaci. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ELEKTRIČNI ROMOBILI, ALKOHOL