Hrvatska

MOST: Imamo dovoljno potpisa za zaštitu vode Ustavom

Piše: PolitikaPlus/Hina

Klub zastupnika Mosta izvijestio je u utorak u Hrvatskom saboru da je prikupio dovoljan broj potpisa zastupnika za pokretanje saborske procedure za promjenu Ustava kako bi se zaštitilo ljudsko pravo na pitku vodu, kao i vodni resursi u Hrvatskoj.

"Želimo zaštiti vodu Ustavom, želimo omogućiti temeljno ljudsko pravo na čistu i pitku vodu, na opskrbu vodom i zaštitu vodnih resursa", rekao je čelnik Mosta Božo Petrov te dodao da je to civilizacijska obaveza našeg društva.

Na konferenciji za novinare izvijestio je da je Most prikupio 34 potpisa saborskih zastupnika za pokretanje procedure promjene Ustava, što je više od potrebnog broja - petine zastupnika.

Susjedna Slovenija u Ustav je ugradila pravo na pitku vodu, a mi želimo da to isto učini i Republika Hrvatska, istaknuo je Robert Podolnjak.

Kako bi osvijestili važnost zaštite voda među hrvatskim građanima, Podolnjak je dodao da će uz formalan postupak promjene Ustava Most pokrenuti i peticiju među građanima da podrže inicijativu zaštite prava na pitku vodu Ustavom.

Osim toga, obratiti će se općinskim i gradskim vijećnicima, te županijskim skupštinama da podrže inicijativu te tako stvori široki pokret zaštite prava na vodu.

Riječ je o komunalnoj djelatnosti koju obavljaju jedinice lokalne samouprave i zato je važno da one kojima je to u neposrednom interesu podrže inicijativu, poručio je Podolnjak.

Miro Bulj ukazao je i na važnost zaštite okoliša u situaciji kada pojedini projekti ugrožavaju izvore pitke vode, kao što su Centar za gospodarenje otpadom Lećevica ili termoelektrana Peruća.

"Očekujemo veliki odaziv, ne samo vijećnika, već i udruga za zaštitu okoliša", rekao je Bulj.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

voda, most