Hrvatska

Europarlamentarac: Kolakušić kaže da nije podržao von der Leyen zbog neravnopravnosti u EU-u

Piše: PolitikaPlus/Hina

Hrvatski europarlamentarac Mislav Kolakušić je izjavio da u utorak nije mogao podržati izbor Ursule von der Leyen za predsjednicu Europske komisije jer u Europskoj uniji ne postoji ravnopravnost, već „supremacija“ Njemačke.

„Umjesto jednakosti i vladavine prava, imamo supremaciju Njemačke. Prema tome, nikako nisam mogao prihvatiti da pored svih ovih funkcija, još funkcija predsjednice Europske komisije ide Njemačkoj“, poručio je Kolakušić.

Kolakušić ocjenjuje da je Ursula von der Leyen shvatila da takva praksa nije pravedna s obzirom da je najavila da će prilikom podjele utjecajnijih povjereničkih mjesta „voditi računa o zemljama istočne i srednje Europe“.

„Ja zahtijevam da Hrvatska ima ravnopravan status koji joj pripada temeljem članstva u Europskoj uniji, a to znači ravnomjernu raspodjelu funkcija“, kazao je Kolakušić za Hinu i istaknuo da Hrvatskoj nije pripao niti jedan položaj od 130 predsjedničkih i potpredsjedničkih funkcija u Europskom parlamentu i njegovim odborima.

„Poslovnik jasno kaže da se funkcije moraju dijeliti i temeljem geografske ravnoteže. Znači to je nešto što oni ne mogu izbjeći. Ako vi šutite o tome onda oni mogu preći preko toga“, dodaje nezavisni zastupnik u Europskom parlamentu. 

Kolakušić smatra da se takva praksa može „mijenjati kada im direktno, otvoreno, argumentirano to kažete u lice“.

Europski je parlament u utorak potvrdio za predsjednicu Europske komisije njemačku demokršćanku Ursulu von der Leyen.

Za Ursulu von der Leyen na čelnom mjestu Komisije glasala su 383 zastupnika, dok ih je 327 bilo protiv, a 22 suzdržano.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

MISLAV KOLAKUŠIĆ, Ursula von der Leyen