Sport

SP plivanje: Novi hrvatski rekord i polufinale za Nikolu Obrovca

Piše: PolitikaPlus

Hrvatski plivački reprezentativac Nikola Obrovac postavio je novi hrvatski rekord na 50 m prsno, a njegov rezultat od 27.27 sekundi u jutrošnjim kvalifikacijama na Svjetskom prvenstvu u južnokorejskom Gwangjuu, donio mu je nastup u poslijepodnevnom polufinalu.

Za 21-godišnjeg Obrovca ovo je pomak od 19 stotinki u odnosu na njegov prijašnji državni rekord postavljen prije dvije godine u Stockholmu, a u polufinale je ušao sa 15. vremenom kvalifikacija u kojima su nastupila 79 plivača.

Najbrži je bio svjetski rekorder, sjajni Britanac Adam Peaty, koji je plivao u kvalifikacijskoj skupini s Obrovcem i bio brži za gotovo jednu sekundu (26.28) u odnosu na hrvatskog rekordera. Najbrža devetorica plivača u kvalifikacijama imala su vrijeme ispod 27 sekundi, što znači da će za finale biti potrebno plivati ispod te granice.

Polufinalne utrke na rasporedu su u večernjem dijelu programa po lokalnom vremenu, a start prve od dvije grupe predviđen je za 13.41 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Obrovac je već prvog dana Svjetskog prvenstva postavio novi hrvatski rekord na 100 m prsno (1:01.18), ali to mu nije bilo dovoljno za plasman u polufinale te discipline, jer je imao 29. rezultat kvalifikacija.

U disciplini 200 m leptir hrvatski rekorder Filip Zelić otplivao je iznimno loše u kvalifikacijama te s rezultatom 2:02.47, više od tri sekunde sporijim od njegovog rekorda iz prošle godine, osvojio 38. mjesto u konkurenciji 48 plivača.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

plivanje, nikola obrovac