Mojbiz

SANKCIJE: Hrvatske tvrtke kolateralne žrtve sukoba Irana i Zapada

Piše: PolitikaPlus/Hina

Hrvatske tvrtke kolateralne su žrtve eskalacije sukoba Irana i Zapada, piše u četvrtak Jutarnji list donoseći primjer Končara koji je napravio opremu za Iran, ali ju ne može isporučiti i naplatiti.

Sve napetiji odnosi Zapada i Irana negativno se odražavaju i na iransko-hrvatske gospodarske odnose. Hrvatske tvrtke koje posluju s Iranom, moglo bi se reći, kolateralne su žrtve novih sankcija Iranu, a sada već i sve glasnijeg zveckanja oružjem u Perzijskom zaljevu, navodi dnevnik.

Jedna od hrvatskih tvrtki koje posluju na iranskom tržištu je Končar. Iako su poslove s tom 80-milijunskom zemljom ugovarali još u vrijeme donedavnog detanta u odnosima Irana i Zapada dakle, u vrijeme kada su Teheranu bile ukinute sankcije pa su se poslovi mogli ugovarati nova runda sankcija i sve eksplozivnija situacija između Zapada i Irana odrazila se i na njihovo poslovanje na iranskom tržištu.

Imamo problema s jednom hidroelektranom u Iranu, kojoj zbog sankcija ne možemo isporučiti opremu kaže za Jutarnji list Darinko Bago, predsjednik Uprave Končara.

Nije želio otkriti detalje tog višemilijunskog posla koji je trenutačno “na čekanju". Ipak, ističe, problem je u nepostojanju platnog prometa s tom zemljom. Iranci su, naime, platili avans za opremu za hidroelektranu, ta je oprema u visokoj fazi gotovosti, no posao na njoj ne može se dovršiti dok Iranci ne uplate ostatak novca, što ovi opet ne mogu učiniti zbog blokiranog platnog prometa.

No, čak i kada bi mogli uplatiti ostatak novca, otvoreno je pitanje kako bi se u uvjetima koji sada vladaju na vrućem terenu oprema uopće mogla isporučiti Iranu. Bago pritom naglašava daje ugovor s Irancima sklopljen prije novog kruga uvođenja sankcija Teheranu i daje posao dobio blagoslov Ministarstva vanjskih poslova.

Sad sve to stoji u nekom limbu, iransko je tržište zatvoreno, a oprema uskladištena žali se Bago.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

iran, zapad, tvrtke, sankcije