Scena

FRANCUSKA: "Leteći čovjek" nije uspio svojim izumom Flyboard preletjeti La Manche

Piše: PolitikaPlus/Hina

"Leteći čovjek", francuski izumitelj Franky Zapata, nije uspio preletjeti La Manche svojim "Flyboardom" u četvrtak jer je promašio platformu na brodu s koje se trebao opskrbiti gorivom, objavio je član njegove tehničke ekipe.

Zapata, koji je 'zarobio' pozornost javnosti 14. srpnja leteći iznad Elizejskih poljana u Parizu, pokušao je svoj podvig izvesti na dan kada je prije 110 Louis Bleriot kao prvi pilot preletio La Manche.

Europski i svjetski prvak u jet-skiju, 40-godišnji francuski državljanin Zapata poletio j 07:06 po GMT-u s plaže Sangatte blizu Calaisa i nadao se stići do Dovera za 20 minuta, brzinom do 140 kilometara na sat i na visini između 15 do 20 metara.

"To je golemo razočaranje. Dogovorio se s brodom za opskrbu no vjerojatno je promašio platformu za samo nekoliko centimetara", rekao je član ekipe za BFM televiziju.

Dodao je da Zapata nije ozlijeđen.

"Prakticirali smo manevar više desetaka puta i na nemirnijem moru, s platformama koje su se više pomicale i to bez ikakvih problema", rekao je tehničar.

"Nije riječ o vjetru, nisu krivi valovi", rekao je. Platforma je bila dva metra iznad palube, svaki pokret borda je pretjeran", objasnio.

Zapata je nestao s vidika gledatelja, vučen helikopterom. Nekoliko minuta poslije njegova je ekipa najavila da nije uspio spustiti se na brod da nadopuni gorivo.

Na francuski nacionalni praznik tijekom vojnog mimohoda u Parizu, Zapata je već ponudio svijetu futuristički spektakl. S puškom u rukama preletio je nekoliko desetina metara iznad tla na vlastitom izumu za koji kaže da je '100 posto razvijen u Francuskoj".

Njegov Flyboard je autonomni leteći stroj pogonjen kerozinom koji je uskladišten u Zapatinu ruksaku, a opremljen je peterima mini turboreaktorima koji mu omogućuju da poleti i razvije brzinu do 190/km na sat stojeći u zraku, s autonomijom desetak minuta.

No za prelet preko kanala koji dijeli Francusku i Englesku, a koejga je najuži dio širok oko 35 kilometara, morao se opskrbljivati na putu.

Početkom srpnja, francuske pomorske vlasti za La Manche i Sjeverno more dale su "negativno mišljenje" o Zapatinu projektu upozorivši da je ta zona "opasna" zbog osobito gustog prometa. No u utorak navečer upozorenje je uklonjeno pošto su vlasti dobile "brojna jamstva" o "sigurnosti" preleta.

Zapata je svoj izum već bio predstavio na Forumu inovacija u obrambenoj industriji u Parizu krajem 2018. godine. Tada je njegov Flyboard bio korišten kao platforma za snajperista koji je bio podrška komandosima u napadu izvedenom s plovila na rijeci Seinei.

Francuske specijalne snage zainteresirane su za tu platformu "za posebne operacije u urbanim područjima".

Prije nego što je izumio svoj "Flyboard Air", Zapata koji je građanin Marseillea, već je "letio" nad vodom na svome akva-Flyboardom.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Flyboard, FRANCUSKA