Svijet

Erdogan: Turska će se okrenuti drugome, ne bude li joj SAD prodao zrakoplove F-35

Piše: PolitikaPlus/Hina

Turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao je u petak da će se Turska okrenuti nekome drugome radi borbenih zrakoplova ne bude li SAD prodao avione F-35 te dodao da američka odluka o isključenju Ankare iz programa Tursku neće odvratiti od nabave zrakoplova.

SAD je prošli tjedan rekao da uklanja NATO saveznicu Tursku iz programa F-35, nakon što je Ankara kupila i dobila isporuku ruskoga raketnog sustava obrane S-400, koje Washington smatra prijetnjom.

Washington također prijeti sankcijama Turskoj, premda Ankara odbacuje upozorenja. Umjesto toga, Ankara oslanja se na komentare američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je rekao da se prema Turskoj odnosilo "nepošteno".

Trump je novinarima u Bijeloj kući u petak rekao da ne okrivljuje Tursku zbog kupnje ruskog zračnog obrambenog sustava, ali nije rekao kad će odlučiti o nametanju sankcija Turskoj  jer je poslovala s ruskom vojskom, kako se zahtijeva prema američkom zakonu iz 2017.

"Promatramo cijelu tursku situaciju", rekao je Trump. "To je teška situacija ... Ne okrivljujem Tursku jer postoji mnogo okolnosti", kazao je američki predsjednik.  

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

rusija, sad, erdogan, nato