Svijet

Gove: London radi "punom parom" na brexitu bez sporazuma; Corbyn protiv

Piše: PolitikaPlus/Hina

Britanska vlada poduzima sve kako bi pripremila teren za potencijalni brexit bez sporazuma, naveo je za britanski Sunday Times ministar zadužen za brexit u uredu vlade Michael Grove, istaknuvši kako se pripreme za izlazak Velike Britanije iz članstva u Europskoj uniji  bez sporazuma s EU odvijaju "punom parom".  

"Cijela mašinerija vlade radit će punom parom", kazao je ministar, koji je ujedno i zamjenik premijera. "S novim premijerom, s novom vladom, s novom jasnoćom misije, izići ćemo iz EU 31. listopada. Bez 'ako'. Bez 'ali'. Bez ikakvih odgoda. Brexit se događa", napisao je Grove u nedjeljnom izdanju britanskog lista.

Po pisanju Timesa, premijer Boris Johnson uspostavio je "ratni kabinet" od šest ministara koji su zaduženi za provođenje brexita i povlačenje iz članstva u EU s 31. listopada "svim potrebnim sredstvima".

U međuvremenu je ministar financija Sajid Javid kazao da će ovog tjedna biti namijenjena "značajna sredstva" kako bi se Britaniju učinilo "potpuno spremnom za izlazak" iz EU 31. listopada, sa ili bez sporazuma.

Dodatna sredstva uključit će financiranje jedne od "najvećih informativnih kampanja ikad" u zemlji, kojom se želi osigurati da pojedinci i tvrtke budu spremni za izlazak bez sporazuma, kazao je Javid za Sunday Telegraph.

"Pod mojim vodstvom, ministarstvo će imati nove prioritete i igrat će punu ulogu u pomaganju da se ostvari brexit", kazao je novi ministar financija.

Čelnik oporbenih britanskih laburista Jeremy Corbyn izjavio je pak u nedjelju za Sky News da će njegova stranka učiniti sve kako bi spriječila da zemlja napusti Europsku uniju bez sporazuma.

"Učinit ćemo sve da spriječimo izlazak bez sporazuma i učinit ćemo sve da postavimo izazov novoj vladi", rekao je. Upitan o mogućnosti da pokrene glasanje o povjerenju vladi, Corbyn je rekao da će "razmotriti situaciju" kada se parlament u rujnu vrati s ljetne stanke.  

U svom prvom govoru u svojstvu premijera Johnson je u četvrtak postavio ultimatum čelnicima Europske unije "da preispitaju svoje trenutno odbijanje" da se ponovno pregovara o sporazumu o britanskom izlasku iz EU. Europska unija odbila je ponovno otvaranje pregovora. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

london, brexit