Regija

PODGORICA: Crna Gora će od Hrvatske tražiti izručenje člana “kavačkog klana”

Piše: PolitikaPlus/Hina

Crna Gora će uputiti zahtjev Republici Hrvatskoj za izručenje crnogorskog državljanina Miloša Radonjića, koji je uhićen prošlog četvrtka u Slavonskom Brodu zbog krivotvorenja dokumenata, potvrđeno je Hini u crnogorskom ministarstvu pravosuđa.

Pojedini crnogorski mediji objavili su informaciju da je zahtjev za ekstradiciju Miloša Radonjića, kojeg se smatra visokorangiranim članom “kavačkog kriminalnog klana”, već upućen u Zagreb, no u crnogorskom ministarstvu pravosuđa kažu da tek treba započeti postupak izručenja.

“Ministarstvo pravde Crne Gore obaviješteno je da je 18. srpnja 2019. u Republici Hrvatskoj lišen slobode državljanin Crne Gore Radonjić Miloš, zbog kaznenog djela krivotvorenja isprave iz člana 278 stav 1 i ovjeravanje neistinitog sadržaja iz člana 281 stav 1 Kaznenog zakona Republike Hrvatske. Za njim je raspisana međunarodna tjeralica po naredbi Višeg suda u Podgorici, radi vođenja kaznenog postupka zbog kaznenog djela stvaranje kriminalne organizacije..... i kaznenog djela omogućavanje uživanja opojnih droga “.... Ministarstvo pravde Crne Gore će od nadležnih organa Republike Hrvatske zatražiti izručenje ovog lica“, prioćeno je Hini iz crnogorskog ministarstva pravde.

U slučaju izručenja Crnoj Gori Radonjića očekuje i kazna zatvora od 4 mjeseca na koju je osuđen zbog kaznenog djela nedopuštenog držanja oružja i eksplozivnih materija.

Prema saznanjima crnogorskih istražitelja, Miloš Radonjić je navodno visokopozicionirani član “kavačkog kriminalnog klana” iz Kotora, koji je već godinama u ratu sa suprotstavljenim “škaljarskim klanom” iz istog crnogorskog grada. U sukobu ta dva klana, koji je počeo krajem 2014. kada je u španjolskoj Valenciji nestao teret s 200 kilograma kokaina, do sada je diljem regije i Europe ubijeno više od 30 osoba.

Miloš Radonjić je na naslovnice crnogorskih medija došao nakon što je na njega pokušano više atentata. Četiri puta je bio meta napada, a za posljednji pokušaj njegovog ubojstva policija i tužiteljstvo terete dvojicu članova suprotstavljenog “škaljarskog klana”.

Mediji u Hrvatskoj ranije su objavili da je Radonjić uhićen nakon što je, navodno, priložio lažne dokumente uz zahtjev za izdavanje putovnice u Novoj Gradiški. Nakon njegova uhićenja priveden je u Županijski sud u Slavonskom Brodu, gdje mu je određen istražni zatvor, a kasnije se ispostavilo da je za njim crnogorski Interpol raspisao međunarodnu tjeralicu “radi osiguravanja prisustva u kaznenom postupku koji se protiv Miloša Radonjića vodi zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kaznena djela stvaranje kriminalne organizacije i omogućavanje uživanja opojnih droga”.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

CRNA GORA, KRIMINAL