Mojbiz

SPLIT: U rujnu počinje gradnja tunela i mosta preko Cetine, a Splićani će dobiti tunel Toć

Piše: PolitikaPlus/Hina

Radovi na tunelu Komorjaku, u blizini Omiša, i mostu preko Cetine, kao dijelu omiške obilaznice, počinju u rujnu, najavio je u utorak u Splitu ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, a splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara je rekao da će se u Splitu graditi tunel od istočne obale do Poljičke ceste.   

 Splitsko-dalmatinska županija prometno je zakinuta, što pokazuju gužve, pogotovo u turističkoj sezoni, rekao je ministar Butković i podsjetio da su Hrvatske ceste potpisale ugovor za gradnju obilaznice Solin-Stobreč-Dugi Rat-Omiš, vrijedne 180 milijuna kuna, te je najavio da radovi počinju u rujnu gradnjom tunela Komorjaka i mosta preko Cetine.

 "Danas smo potpisali i ugovor za cestu Pučišća-Povlja, stvari idu dobro i s tunelom Kozjakom, a do kraja godine ćemo imati građevinsku dozvolu za splitsku obilaznicu Mravinci-TTTS", rekao je Butković.

 Istaknuo je kako su važne ceste Ravča-Drvenik i Zagvozd-Imotski pa su danas na radnom sastanku iznijeli i određene varijante te mnoge manje projekte. "Uglavnom smo zadovoljni dinamikom, realizacijom i pripremom projekata. Zadovoljan sam jer se na terenu ipak nešto konkretno događa", izjavio je nakon sastanka ministar Butković.

 U Splitsko-dalmatinskoj županiji ugovor o izgradnji ceste Pučišća-Povlja, dionice Pučišća-Uvala Luka na Braču potpisali su ministar mora Oleg Butković, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric i ravnatelj Županijske uprave za ceste (ŽUC) Petar Škorić.  Cesta Pučišća-Povlja u prostornim je planovima već 50 godina, ŽUC i Splitsko-dalmatinska županija uvrstili su je u strateške projekte, a njezina je gradnja vrijedna oko 61 milijun kuna, od čega je 85 posto novca dobiveno iz EU fondova, a 15 posto iz državnog proračuna.  

 "Danas smo potpisali i ugovor za cestu Pučišća-Povlja, stvari idu dobro i s tunelom Kozjakom, a do kraja godine ćemo imati građevinsku dozvolu za splitsku obilaznicu Mravinci-TTTS. Bitna nam je i cesta Ravča-Drvenik te Zagvozd-Imotski pa smo danas na sastanku iznijeli određene varijante tih cesta. Također se radi i čitav niz manjih projekata. Uglavnom smo zadovoljni dinamikom, realizacijom i pripremom projekata. Zadovoljan sam jer se na terenu ipak nešto konkretno događa", izjavio je nakon sastanka ministar Butković.

 Istaknuo je kako je u njegovu resoru pokrenuto mnogo investicijskih projekata vrijednih oko 20 milijarda kuna, uglavnom iz EU fondova. Imaju oko 90 posto ugovorenih financijskih sredstava iz Operativnog programa "Konkurentnost i kohezije", a u CEF-u (Instrument za povezivanje Europe) oko 93 posto, što smatra iznimnim uspjehom te najavljuje da će do kraja godine završiti potpisivanja i doći do 100 posto.

 "Rade se iznimno snažni i odlučni koraci u dokidanju stanja prometne zapuštenosti splitske aglomeracije", rekao je gradonačelnik Andro Krstulović Opara. 

"Danas smo dogovorili izgradnju tunela Toć koji će spajati istočnu obalu gradske luke s Poljičkom cestom. Za mjesec i pol će biti raspisan natječaj za idejni i glavni projekt. To je apsolutni prioritet. Svi napori koje smo napravili oko rasterećenja gradske luke i koji su dali svoje rezultate sasvim sigurno neće biti dovršeni dok se ne napravi taj spoj", rekao je splitski gradonačelnik.

 Dodao je da su se danas na sastanku dogovorili i o novom ulazu u grad iz Solina, izgradnji i rekonstrukciji još nekoliko cesta te masterplanu koji će, osim željeznice, u Kopilici riješiti i spoj s istočnom obalom gradske luke

 Župan Blaženko Boban je rekao kako mu je drago što su Vlada, resorni ministar i Hrvatske ceste prepoznali prometnu zapuštenost i ubrzano krenuli u realizaciju zacrtanih projekata.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

OLEG BUTKOVIĆ, SLIT, CETINA, MOST