Svijet

BERLIN: Veleposlanik SAD-a napao Njemačku zbog nespremnosti da se pridruži misiji u Hormuzu

Piše: PolitikaPlus/Hina

Veleposlanik SAD-a u Njemačkoj oštro je u čevrtak napao vladu kancelarke Angele Merkel zbog nespremnosti da se pridruži pomorskoj misiji u Hormuškom tjesnacu rekavši da najveće europsko gospodarstvo mora preuzeti više globalne odgovornosti.

U srijedu je njemački ministar vanjskih poslova isključio mogućnost sudjelovanja Njemačke u od SAD-a vođenoj pomorskoj misiji u Hormuškom tjesnacu nakon što je Washingtonu uputio formalni zahtjev Berlinu da se priključi misiji.

Maas je rekao da Njemačka želi popuštanje napetosti s Iranom te da se sve mora učiniti kako bi se izbjegla eskalacija.

Izražavajući frustraciju tom odlukom veleposlanik Richard Grenell je rekao da Njemačka ima obvezu koju mora ispuniti.

"Njemačka je najveća gospodarska sila Europe. Takav uspjeh nosi globalne odgovornosti", rekao je listu Augsburger Allgemeine.

On je rekao da SAD tjednima pokušava dobiti podršku Njemačke za vojnu misiju u Hormuškom tjesnacu te da je ministrica obrane rekla da će razmotriti zahtjev a ministar vanjskih poslova ga odbio.

Ministrica Annegret Kramp-Karrenbauer je rekla u Bruxellesu da Njemačka "preispituje" zahtjev.

"Amerika je mnogo žrtvovala kako bi pomogla Njemačkoj da ostane dio zapada", rekao je Grenell listu i dodao da Amerikanci izdvajaju velike iznose za držanje 34.000 svojih vojnika u Njemačkoj.

Grenell je od dolaska u Berlin prošle godine već izazvao proturječja svojim otvorenim istupima i kritikama Njemačke.

Napetosti u Perzijskom zaljevu rastu i strahuje se da bi Sjedinjene Države i Iran mogli zaratiti. SAD optužuje Iran za niz sabotaža od sredine svibnja na brodove u Hormuškom tjesnacu, najfrekventnijem morskom putu za prijevoz sirove nafte. Teheran takve navode odbacuje.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

iran, sad, njemačka