Regija

Još jedan presedan u BiH: Zvizdić na čelu izvršne i zakonodavne vlasti

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjedatelj ministarskog vijeća BiH Denis Zvizić iz Stranke demokratske akcije (SDA) u utorak je postao i šefom zastupničkog doma parlamenta BiH, pa je u toj zemlji stvoren još jedan presedan po kojem je čelnik izvršne istodobno i na čelu zakonodavne vlasti.

Zvizdić je dužnost predsjedatelja zastupničkog doma preuzeo sukladno načelu rotacije od dosadašnje predsjedateljice Borjane Krišto (HDZ BiH)  i obnašat će je u narednih osam mjeseci, potvrdili su u parlamentu

Za zastupnika je izabran u listopadu 2018., a na čelo ministarskog vijeća dospio je četiri godine ranije.

Kako od posljednjih izbora još nije uspostavljena nova izvršna vlast, Zvizdić je do danas ostao i na čelu vijeća.

Izborni zakon dopušta neobičnu situaciju u kojoj se našao Zvizdić jer jedna osoba može obnašati jednu dužnost na koju je izravno izabrana i još jednu na koju je postavljena, i to u okolnostima u kojima nova vlast nije konstituirana.

Čelnici tri najveće nacionalne stranke u BiH Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Milorad Dodik u ponedjeljak su postigli dogovor po kojemu bi se ta neuobičajena situacija ipak uskoro trebala riješiti. Potpisali su dokument kojim su se obvezali da će osgurati izbor novog vijeća ministara u roku ne dužem od 30 dana.

Dodik je ranije najavio kako će mandatar za predsjedatelja tog tijela biti kanidat njegova Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Zoran Tegeltija. Sada se očekuje formalna odluka kolektivnog predsjedništva države o imenovanju mandatara kojega treba potvrditi zastupnički dom.

On nakon toga imenuje ministre koje mu predlažu vladajuće stranke, a vijeće potom formalno potvrđuje zastupnički dom.

Prema dogovoru stranačkih čelnika HDZ BiH će u novom nadatu dobiti ministarstva financija, pravosuđa te civilnih poslova. SDA će sa svojim partnerima Demokratskom frontom (DF) Željka Komšića i Savezom za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića podijeliti resore vanjskih poslova, obrane i sigurnosti dok će SNSD imenovati ministre vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, prometa i komunikacija te ljudskih prava.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

bih, DENIS ZVIZDIĆ