Regija

BiH: Mladić sam ispisao provokativne poruke usmjerene protiv Bošnjaka pa prijavio nepoznate počinitelje

Piše: PolitikaPlus/Hina

Policija u bosanskohercegovačkom gradiću Uskoplju istragom je utvrdila kako je mladić bošnjačke nacionalnosti osobno ispisao provokativne poruke nacionalističkog sadržaja usmjerene protiv Bošnjaka, a potom to prijavio kao kazneno djelo nepoznatih počinitelja, izvijestilo je u petak Ministarstvo unutarnjih poslova županije Središnja Bosna.

Adis Pokvić iz Uskoplja u ponedjeljak je prijavio je policiji kako su nepozate osobe na nekoliko automobila te na fasadama obiteljskih kuća iscrtali kukaste križeve te poruke usmjerene protiv Bošnjaka poput "Bit će još Srebrenice" i "Balije".

Nakon prijave županijaska policija je, u suradnji s federalnom, otvorila istragu, a u petak su objavili kako je je utvrđeno da je grafite ispisala upravo osoba koja je sve prijavila.

"Opsežnim radnjama na terenu došlo se do materijalnih dokaza kao i priznanja oštećene osobe A.P., rođene 1987.godine, da je isti počinio radnje koje su okarakterizirane kao djelo izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti", stoji u policijskom priopćenju.

Upravo je Pokvić bio među osobama koje su nakon incidenta komentirali cijeli slučaj pa je ekipa Radio Bugojna zabilježila i njegovu izjavu u kojoj je kazao kako živi i radi u Austriji, a u Uskoplje je došao na odmor pa je šokiran time što se dogodilo.

"Ne znam što reći, ovo je kukavički", kazao je počinitelj novinarima.

Protiv Pokvića je podnesena kaznena prijava, no još uvijek nije jasan motiv koji ga je potaknuo na ovakav postupak.
Unatoč ratnim sukobima u Uskoplju nakon rata nije bilo međunacionalnih sukoba, a Bošnjaci i Hrvati u tom općini žive skladno.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

bih, bošnjaci