Svijet

IZ NEODGOVORNOG U OPASNO' : State Department prozvao službene kineske medije

Piše: PolitikaPlus/Hina

Glasnogovornica američkog State Departmenta Morgan Ortagus izjavila je u petak da su službeni kineski mediji, izvještavajući o američkom diplomatu koji se sastao sa studentskim vođama hongkonškog pro-demokratskog pokreta, "prešli iz neodgovornog u opasno" i moraju prestati.

"Kineske vlasti dobro znaju, naše akreditirano konzularno osoblje samo obavlja svoj posao, baš kao i diplomati iz svake druge zemlje", dodala je Ortagus na tweeteru.

Ortagus je u četvrtak prozvala Kinu zbog objavljivanja fotografija i osobnih podataka diplomatkinje koju su hongkonške novine identificirale kao Julie Eadeh iz američkog konzularnog političkog odjela.

Na brifingu je kazala kako ne misli da je formalni prosvjed puštanje privatnih podataka američkih diplomata, slika, imena njihove djece... "Tako se ne bi ponašala odgovorna država", rekla je Ortagus, prenosi Reuters.

Hongkongški ured kineskog ministarstva vanjskih poslova zatražio je u četvrtak od Sjedinjenih Država objašnjenje o izvještajima u medijima pod kontrolom Komunističke partije da su američki diplomati bili u kontaktu sa studentskim vođama prosvjeda koji potresaju Hong Kong već devet tjedana.

Prosvjedi u azijskom financijskom središtu počeli su protivljenjem sada suspendiranom zakonu o izručenju i prerasli u izravno osporavanje vlade i zahtjeve za punom demokracijom. Riječ je najgoroj krizi u Hong Kongu otkako su ga 1997. britanske vlasti vratile Kini.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

diplomati, mediji, sad