Svijet

IZRUČENJE: Francuska će izručiti pripadnicu ETA-e Španjolskoj

Piše: PolitikaPlus/Hina

Francuska će izručiti Španjolskoj visokopozicioniranu pripadnicu bivše separatističke baskijske organizacije ETA-e, čime se nastavlja suradnja Pariza i Madrida u pronalaženju i procesuiranju članova skupine koja je desetljećima vodila oružanu borbu.

Soledad Iparragirre, kodnog imena Anboto, optužena je u Španjolskoj za ubojstvo zapovjednika španjolske vojske Luciana Cortiza 1995. godine u sjevernom gradu Leónu.

Izručenje je zatražio španjolski sud nakon što je policija provela reviziju neriješanih slučajeva. Policija ju sumnjiči za davanje naloga za ubojstvo Cortiza. Bit će izručena u nadolazećim tjednima, izvijestila je španjolska novinska agencija EFE pozvavši se na pravosudne izvore. Iparragire je zajedno s drugim pripadnikom ETA-e, Mikelom Albisom 'Antzom', bila uhićena 2004. godine u Francuskoj te osuđena na 20 godina zatvora. Albis je u siječnju ove godine izručen Španjolskoj a zatim pušten na slobodu.
U svibnju je pak u Francuskoj uhićen jedan od vođa ETA-e, José Antonio Urrutikoetxea, prilikom posjeta bolnici. U Španjolskoj je optužen za davanje naloga za izvršenje bombaškog napada na garnizon Civilne garde 1987. godine u istočnom gradu Zaragozi, prilikom čega je poginulo 11 osoba a 88 ih bilo ranjeno.

Španjolska je zatražila njegovo izručenje, a stranke koje zagovaraju nezavisnost Baskije u petak su zatražile njegovo puštanje na slobodu zbog teške bolesti.

On je u svibnju 2018. pročitao objavu o raspuštanju ETA-e te je bio jedan od njenih posljednjih vođa nakon ranijih uhićenja, također u Francuskoj.
Euskadi Ta Askatasuna, na baskijskom jeziku Baskija i Sloboda, od 1959. godine je nastojala uspostaviti državu na sjeveru Španjolske i jugu Francuske. Napade, najčešće postavljenje bombi, uglavnom je provodila u Španjolskoj a njeni pripadnici su se sklanjali u Francuskoj.

Oružanu borbu je prekinula 2011. godine, a oružje predala 2017.
Skupina je prilikom raspuštanja najavila kako će se njeni članovi priključiti političkim nastojanjima za stjecanje nezavisnosti Baskije, pokrajine s 2,2 milijuna stanovnika.Skupini se pripisuje više od 800 ubojstava te se nalazi na popisu terorističkih skupina u Španjolskoj.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

završetak pregovora, španjolska