Hrvatska

Turudić o presudi ZA DOM SPREMNI: Moguće je da drugo vijeće Prekršajnog suda u sličnoj situaciji donese drukčiju odluku

Piše: PolitikaPlus

Jutarnji list je danas donio detalje presude kojom je Visoki prekršajni sud odlučio da je korištenje pozdrava Za dom spremni čak i u pjesmi Marka Perkovića Thompsona "Bojna Čavoglave" prekršajno djelo. Tu je odluku za N1 komentirao Ivan Turudić, predsjednik Županijskog suda u Zagrebu.

"Odluka je takva kakva jest, hoće li to biti obvezno za ubuduće za sve, za sva tijela prekršajnog progona zapravo, mislim da ne. Posve je moguće da drugo vijeće Prekršajnog suda u sličnoj situaciji donese drukčiju odluku". Objasnio je da kako bi to bilo obvezno za sva vijeća Prekršajnog suda, važno je da se donese pravno shvaćanje, gdje se kaže da je pozdrav Za dom spremni, tko pozdravlja tim pozdravom, da je to prekršaj. 

"Poklič 'Za dom spremni' je ustaški pozdrav, mislim da više nitko ne poriče, pa čak i da je naša predsjednica shvatila da je to pozdrav koji nije dopušten, da to nije nikakav stari hrvatski pozdrav".

Naglasio je kako dok se ne donese ujednačeno pravo shvaćanje, sve se prepušta sudskoj praksi za koju treba puno vremena da se ujednači. Istaknuo je kako je sporna pjesma nastala 1991., a pravosuđu je bilo potrebno dugo, 28 godina da se iznjedri jedan pravni stav. "Mislim da to nije dobro i da to stvara pravnu nesigurnost".

Naglasio je kako je i to "stav jednog vijeća, nije to stav svih vijeća kojih ima tko zna koliko" te da neko drugo vijeće istog suda koje ne zauzima isti pravni stav može donijeti drugačiju odluku, "ali onda se mora održati sjednica odjela i donijeti pravno shvaćanje". Treba dakle zauzeti jedinstven pravni stav.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ZA DOM SPREMNI, IVAN TURUDIĆ