Hrvatska

MINISTAR: Grlić Radman o slučaju Mađarević: Nanesena je šteta hrvatskom ugledu

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je u ponedjeljak da je nanesena šteta hrvatskom ugledu širenjem rasističkih i ksenofobnih stajališta diplomatkinje Elizabete Mađarević čiji je zadatak bio predstavljati zemlju "u najljepšem smislu te riječi".

Grlić Radman je potvrdio da će MVEP uputiti zahtjev za pokretanjem pravnog postupka na Službeničkom sudu. 

''Kolegica je opozvana, njoj se mandat prekida. Od trenutka kada počne taj postupak bit će pod suspenzijom'', rekao je ministar.

Mađarević, koja je od siječnja 2019. na diplomatskom mandatu u Berlinu, na svojem Facebook profilu širila je rasistička i ksenofobna stajališta, pisala o “bijeloj Europi” i o tome kako je samo takva Europa “čista”, širila antimigrantske teze i napadala prava LGBT zajednice, objavili su mediji.  

Mađarević je ranije u izjavi za Fenix Magazin rekla da joj je profil hakiran, ali je Grlić Radman u ponedjeljak poručio da "nema govora o hakiranju".

"Diplomat predstavlja svoju zemlju u najljepšem smislu te riječi. Diplomat mora biti najbolji od najboljih", rekao je Grlić Radman i dodao da je Mađarević nanijela političku štetu Hrvatskoj.

"Rasizmu i bilo kakvim oblicima netolerancije nema mjesta u MVEP-u", rekao je Grlić Radman i dodao da nije bio upoznat s rasističkim stavovima diplomatkinje. 

Tijekom dana se susreo i s njemačkim veleposlanikom, ali je uvjeren da se rasističkim istupima hrvatske diplomatkinje neće narušiti odnosi Njemačke i Hrvatske. 

"Incident nam neće narušiti dijalog. To će biti jako brzo zaboravljeno", siguran je novi šef hrvatske diplomacije.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Gordan Grlić Radman, elizabeta mađarević