Hrvatska

ISTRAGA: Uskok potvrdio da s Pnuskokom istražuje Kuščevićeve nekretnine na Braču

Piše: PolitikaPlus/Hina

Uskok je u utorak potvrdio kako u suradnji s Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (Pnuskok), uz prethodno pribavljene sudske naloge, provodi izvide vezane za nekretnine u vlasništvu bivšeg ministra uprave Lovre Kuščevića na otoku Braču.

''O daljnjem postupanju u ovom predmetu Uskok će odlučiti nakon što se policijskim izvidima osiguraju dokazi i prikupe sve potrebne obavijesti, o čemu će javnost biti pravodobno obaviještena'', stoji u priopćenju Uskoka.

Temeljem kaznene prijave Uskok sumnjiči Kuščevića i druge osobe za zlouporabu položaja i ovlasti, a današnjim pretresom stanova i nekretnina, obuhvaćeno je više osoba koje se sumnjiči za pomaganje te poticanje na ovo kazneno djelo, piše Index. Portal dodaje kako Uskok i Pnuskok istražuju dodjelu POS-ovih stanova iz 2010. godine koji su dodijeljivani dok je načelnik Općine Nerežišća bio Lovro Kuščević, dok su među 12 dobitnika POS-ovih stanova bili Kuščevićev šogor Ivica Žuvić te HDZ-ov načelnik Svemir Obilinović.

Prema pisanju medija, Žuvić bi trebao u svojstvu osumnjičenika biti ispitan u utorak u policiji.

Mediji su ranije prozivali Kuščevića kako je vilu, koju iznajmljuje turistima, upisao u katastar kao pašnjak, dok je štalu u negrađevinskoj zoni prenamijenio u stambenu zgradu, što mu je omogućila odluka Općinskog vijeća Općine Nerežišća u vrijeme dok je on bio načelnik.

Uz to, Kuščevića se prozivalo da je kao privatna osoba 2010. godine otkupio poslovne prostore svoje bivše tvrtke Kuščević d.o.o., koja je nešto kasnije otišla je u stečaj, a dužnici se nikako nisu mogli naplatiti jer tvrtka nije imala nikakve imovine.

Također, mediji su pisali da je Kuščević radio sa 20 sumnjivih off-shore tvrtki osnovanih u karipskim državicma te na Malti, a općina Nerežišće, kojoj je tada bio na čelu, izmijenila je prostorni plan za gradnju tzv. Brač Medical Cityja, a da nije provjerila investiture. Pored toga, prema ranijim medijskim navodima, Kuščević je zaboravio evidentirati kuću u katastru te je upisati u imovinsku karticu dužnosnika.  

Bivši ministar uprave i nekadašnji politički tajnik HDZ-a podnio je 8. srpnja ostavke na te funkcije, a dva dana kasnije premijer Andrej Plenković razriješio je Kuščevića dužnosti ministra. Kuščević je istog dana aktivirao saborski mandat, dok pokretanje postupka protiv njega nije moguće prije nego mu Hrvatski sabor ukine imunitet saborskog zastupnika. Zbog navodnih afera na Braču, Kuščevićevu ostavku zatražili su predstavnici oporbe i koalicijski partneri u Vladi.

Kuščević je izjavio krajem srpnja kako ne vidi zašto bi ga Uskok i DORH kontaktirali radi izvida oko afera koje mu se stavljaju na teret, jer ih smatra fabriciranima i lažnima.

"To su fabricirane afere koje se povlače već deset godina i rezultiraju samo lažnim novinskim napisima", poručio je i dodao kako će svoj rad nastaviti u Hrvatskom saboru, kao županijski vijećnik u Splitsko-dalmatinskoj županija i kao vijećnik u Općini Nerežišća.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

LOVRO KUŠČEVIĆ, USKOK