Svijet

POMOĆ ITALIJI: Pet država EU-a preuzet će migrante s Open Armsa

Piše: PolitikaPlus/Hina

Španjolska i četiri druge države EU-a pristale su preuzeti migrante koji su tjednima čekali na spasilačkom brodu Open Arms, čime je razriješena neizvjesna situacija s talijanskom vladom u pogledu njihove sudbine.

Oko stotinu migranata, spašenih početkom kolovoza u Sredozemnom moru, bilo je prisiljeno ostati na krcatom plovilu sa španjolskom registracijom dok talijanski tužitelj nije naredio zapljenu broda i njihovu evakuaciju.

Iskrcali su se na talijanski otok Lampedusu u noći na srijedu, a glasnogovornica Europske komisije u Bruxellesu rekla je da su Španjolska, Francuska, Njemačka, Luksemburg i Portugal pristali preuzeti ih.

Vlada u Rimu ranije je odbila dopustiti brodu Open Arms da iskrca migrante. Humanitarna organizacija koja nosi isto ime rekla je ranije da su migranti očajni i da hitno trebaju sklonište, a neki su skakali u more u pokušaju da plivaju do obale. 

Talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini zauzeo je tvrdo stajalište prema ulazu migranata uz objašnjenje da zemlja nosi preveliku odgovornost  za afričke migrante koji su došli u Europu.

Pet zemalja koje primaju migrante s broda Open Arms poslat će timove da registriraju i razgovaraju s njima, obave nužne provjere i organiziraju putovanje, što znači  da će aktualni premještaj u druge zemlje potrajati dulje od "nekoliko dana", rekla je glasnogovornica Komisije.

"Komisija će ... učiniti sve što može kako bi pomogla da procedura bude što brža", dodala se. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

migranti, eu