Hrvatska

ZAHTJEV: GI Narod odlučuje traži istragu o malverzacijama s potpisima za referendum

Piše: PolitikaPlus/Hina

Građanska inicijativa (GI) Narod odlučuje pozdravila je u srijedu izvide o nekretninama u vlasništvu bivšeg ministra uprave Lovre Kuščevića i zatražila pokretanje istrage o Kuščevićevoj "prijevari s potpisima i krađi referenduma za promjenu izbornog sustava".

GI Narod odlučuje u priopćenju pita - ako se istražuje Kuščevićeva zloupotreba lokalne političke funkcije za malverzacije sa zemljištem, zašto se ne istražuje zloupotreba državne političke funkcije za malverzaciju s potpisima hrvatskih birača?

"Javnosti smo više puta iznijeli dokaze o Kuščevićevim malverzacijima s potpisima: da je kao ministar iznosio u medijima neistine o GI Narod odlučuje, da je zabranio promatranje provjere potpisa, mijenjao kriterije za njihovu provjeru tijekom samog postupka i proizvoljno odbacio više od 30.000 potpisa", stoji u priopćenju.

U situaciji kada za raspisivanje referenduma, prema tvrdnjama Ministarstva uprave, nedostaje samo 0,88 posto potpisa za prvo, odnosno 2,02 posto potpisa za drugo referendumsko pitanje, Kuščević je onemogućio naknadnu provjeru svega što je njegovo povjerenstvo radilo i uništio kontrolne liste, tvrde iz te udruge.

GI podsjeća kako se Kuščevića sumnjiči da je kao načelnik općine Nerežišća između 2005. i 2015. godine zloupotrijebio svoj položaj kako bi općinsko vijeće prenamijenilo poljoprivredne parcele u građevinska zemljišta i time pogodovalo njegovoj supruzi.

U novonastalim okolnostima, koje pokazuju način političkog djelovanja bivšeg ministra, očekujemo da premijer Plenković i nadležne institucije omoguće istragu o Kuščevićevoj krađi referenduma i odbacivanju 30.000 važećih potpisa, čime je oštetio više od 400.000 građana koji su zatražili raspisivanje referenduma, kaže se u priopćenju.

GI Narod odlučuje također očekuje ponovno brojanje potpisa hrvatskih birača u nazočnosti promatrača.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

lovro kuščević, GI Narod odlučuje