Hrvatska

Plenković tajnovit oko hrvatskog resora u novoj EK: Javnost će biti "jako zadovoljna" - znamo što su naše ambicije

Piše: PolitikaPlus/Hina

Hrvatski premijer Andrej Plenković nije u srijedu otkrio koji će resor u novoj Europskoj komisiji pripasti Hrvatskoj, nego je najavio da će se to znati za dva do tri tjedna i da će hrvatska javnost biti "jako zadovoljna", a kandidatkinja za mjesto povjerenice je sadašnja HDZ-ova eurozastupnica Dubravka Šuica.

Hrvatska kandidatkinja za povjerenicu u novoj Komisji Ursule Von der Leyen je Dubravka Šuica, europska zastupnica u tri mandata.

Plenković je rekao da se o sastavu EK-a vode intenzivni i diskretni razgovori te da Hrvatska zna što želi.

"U tim razgovorima znamo što su naše ambicije i siguran sam da će, kada dođe vrijeme, za dva i pol, tri tjedna, hrvatska javnost biti jako zadovoljna. Ja sam izrazito zadovoljan već sada", rekao je Plenković novinarima nakon sjednice predsjedništva i nacionalnog vijeća HDZ-a na kojoj  je dana potpora prijedlogu da Dubravka Šuica bude kandidatkinja za povjerenicu Europske komisije.

Upitan hoće li Hrvatska dobiti i potpredsjedničko mjesto u EK-u, ponovio je: "Bit ćete jako zadovoljni".

Ni Dubravka Šuica nije precizirala kojim bi se resorom mogla baviti. "Ne bih spekulirala. Ima puno tema koje me interesiraju, kojima sam se bavila i koje bi mogla nastaviti raditi", rekla je Šuica.

Postane li povjerenica, u Europskom parlamentu zamijenit će je Sunčana Glavak, saborska zastupnica i bivša glasnogovornica vlade.

Kandidate koje predloži Ursula von der Leyen trebaju potvrditi Europski parlament i Vijeće EU-a.

Dosadašnji hrvatski povjerenik bio je SDP-ovac Neven Mimica, zadužen za međunarodnu suradnju i razvoj

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

andrej plenković, ek