Hrvatska

PLENKOVIĆ: Incident u Kninu djelo pojedinaca, a ne odraz društvene klime

Piše: PolitikaPlus/Hina

Premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak da za incident u kafiću kod Knina, u kojem je ozlijeđeno pet osoba, nije kriva društvena klima, već se radi o djelu pojedinaca.

U mjestu Uzdolju kod Knina u srijedu navečer maskirani napadači upali su u kafić i ozlijedili pet osoba, među kojima je bilo i devetogodišnje dijete, navodno zato što su napadnuti gledali prijenos utakmice beogradske Crvene zvezde..

"Osuđujem napad u Kninu, to je jako loše", kazao je Plenković koji je prisustvovao Konferenciji veleposlanika, generalnih konzula i vojnih izaslanika Republike Hrvatske.

No, smatra kako društvena klima nije zaslužna za taj ispad. "Ja ne vidim takvu klimu. Ovo su individualna djela pojedinaca koja treba sankcionirati", naglasio je premijer.

Ustvrdio je da njegova Vlada smanjuje polarizaciju u društvu, smanjuje isključivost i ide protiv onih snaga koje hoće tenzije u društvu, a smatra da je takvih u Hrvatskoj puno.

Naglasio je kako je o incidentu razgovarao i s ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem te da očekuje brzu reakciju policije i identifikaciju napadača.

"Uvijek ima onih koji su devijantni. Ne daj Bože da je to pravilo, to bi bila jako zabrinjavajuća okolnost u Hrvatskoj. Zato sam rekao da manjine trebaju biti dio parlamentarne većine u Hrvatskoj, da ostvaruju svoja prava. To za većinski narod nije problem, nego plus. Ako štitimo prava manjina, lakše ćemo se zalagati za prava naših manjina u tim zemljama", kazao je Plenković.

Nije problem dizati plaće ako ima sredstava

Novinari su premijera pitali i o plaćama u javnom sektoru te o inzistiranju ministrice obrazovanja Blaženke Divjak i ministra zdravstva Milana Kujundžića za njihovim povećanjem, na što je odgovorio kako nije problem dizati plaće ako ima sredstava.

"Moramo samo biti principijelni, nije problem dizati plaće, davati veće dodatke, osnovice, koeficijente, ako ima sredstava. Trebamo se prostrijeti koliko smo dugi i široki. Razumijem ih kao resorne ministre, svi to hoće, trebamo imati načelnu politiku i nje se držati. Ako smo dvaput ostvarili suficit, znači da pazimo i trošimo koliko imamo", kaže Plenković.

Novinari su premijera upitali da prokomentira navode predsjednice republike Kolinde Grabar-Kitarović o malom broju žena na visokim državnim ili drugim funkcijama.

"Možda može uvijek biti bolje, ali mislim da u Hrvatskoj nikada prije nije bilo više žena na visokim pozicijama", kazao je Plenković.

Što se tiče pitanja o doprinosu zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića kampanji za drugi predsjednički mandat Kolinde Grabar-Kitarović, kratko je poručio kako od svih članova stranke očekuje nekakav doprinos.

"Ja se uvijek dajem sto posto, koliko mogu. Očekujem to od svih, neovisno o kome je riječ", istaknuo je.

također je komentirao medijske napise o fotografiji poglavnika NDH Ante Pavelića, koja je zamijećena u vili bivšeg ministra uprave Lovre Kuščevića, namijenjenoj za iznajmljivanje.

"To je loše, iznenadilo me to, nisam mogao vjerovati", rekao je Plenković.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

andrej plenković, srbi, knin