Hrvatska

SINDIKATI: Ako Vlada nastavi odugovlačiti sve smo bliže štrajku...

Piše: PolitikaPlus/Hina

Hrvatski liječnički sindikat (HLS) zatražit će od pregovaračkih odbora Vlade i sindikata u zdravstvu da se liječnicima prizna ravnopravni status i sudjelovanje u kolektivnim pregovorima, inače će zatražiti strukovni kolektivni ugovor i pokrenuti sindikalne akcije, doznaje se u petak iz HLS-a.

"Uputit ćemo zahtjev pregovaračkim odborima Vlade i reprezentativnih sindikata da nam se prizna legitimitet i ravnopravno sudjelovanje u pregovorima, ali bez prava potpisa na kolektivni ugovor, inače ćemo za liječnike tražiti donošenje strukovnog kolektivnog ugovora", izjavila je Hini predsjednica HLS-a Renata Čulinović Čaić. 

"Ako nam se na taj način ne riješi reprezentativnost do 15. rujna, što Vlada može riješiti i donošenjem Uredbe, više nećemo sudjelovati u kolektivnim pregovorima u svojstvu savjetnika već ćemo zatražiti strukovni kolektivni ugovor za liječnike i početi pripremati prosvjedne akcije u dogovoru s ostalim sindikatima", rekla je Čulinović Čaić.

Glavni odbor HLS-a odlučio je i da se započne s pripremama za povlačenje suglasnosti liječnika za prekovremeni rad iznad 48 sati tjedno, koji omogućuje organizaciju rada u zdravstvenim ustanovama kojima nedostaje liječničkog kadra, sa čime bi se moglo početi od 1. listopada. 

Čelnica Liječničkog sindikata kaže da novi Zakon o reprezentativnosti, koji treba riješiti status HLS-a u pregovorima s poslodavcem, najvjerojatnije neće biti donesen do 31. listopada, do kada mogu trajati pregovori o novom KU-u.

Vlada nije ponudila konkretan prijedlog povećanja plaća

Vlada tijekom današnjih pregovora sindikatima zdravstva nije ponudila nikakav konkretan prijedlog povećanja plaća, izjavila je nakon sastanka čelnica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara/medicinskih tehničara Anica Prašnjak, ocijenivši kako se radi o očekivanom scenariju u kojem Vlada kupuje vrijeme.

Predstavnici sindikata ponovili su kako ne odustaju od povećanja plaća koje su parafirali s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem u kolektivnom ugovoru, odnosno od tri posto povećanja na uvjete rada i četiri posto na odgovornost, što Vlada nije prihvatila. 

Nećemo dopustiti da Vlada kupuje vrijeme, sindikati već pripremaju određene aktivnosti i ako Vlada nastavi odugovlačiti sve smo bliže štrajku, kazala je Prašnjak.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić rekao je kako danas nije bilo govora o konkretnim prijedlozima, te najavio da se pregovori nastavljaju u ponedjeljak, pri čemu će se proći svi članci Kolektivnog ugovora.

"Nema kupovanja vremena, vrijeme se s tri ii 13 dana ne može kupiti. Obveze koje će proizaći iz Kolektivnog ugovora Vlada će ispoštivati", poručio je Kujundžić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hls, PLAĆE