Kultura

PREDSTAVA: HNK Zagreb zatvara 19. sezonu Kazališta Ulysses

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ovogodišnju 19. sezonu kazališta Ulysses zaključit će već tradicionalno gostovanje Hrvatskoga narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu 30. i 31. kolovoza na Malom Brijunu izvedbom popularne predstave "Tko pjeva zlo ne misli" u režiji Renea Medvešeka. 

Kako stoji u najavi, Rene Medvešek je, inspiriran scenarijem Kreše Golika za jedan od najgledanijih filmova u povijesti hrvatske kinematografije, nastalom na temelju "Dnevnika maloga Perice" Vjekoslava Majera iz 1942., režirao kazališni potpourri koji rekonstruira izumirući dobri duh Zagreba.

Ova predstava, istaknuto je,  slijedi europsku kazališnu praksu koja kultne filmove tretira kao kulturno blago kako bi nadahnula nove generacije gledatelja.

Radnja se događa na Gornjemu gradu između dva svjetska rata, a obitelj Šafranek živi u svojim svakodnevnim purgerskim udobnostima, od ispunjavanja činovničkih obveza, preko posjeta kavanama do odlaska na izlete. Svakodnevni ritam koji uredno bilježi mali Perica, poremetit će dolazak šarmantnoga neženje, gospona Fulira.

Službenik Franjo neuspješno pokušava dokazati svojoj ženi da je pametniji i sposobniji nego što zapravo jest. Skriva da je kukavica koja se ne usuđuje od šefa zatražiti sat slobodnog vremena, žali za propuštenim jer je želio postati avijatičar, voli popiti, i stalno se poziva na građanske norme. Ana Šafranek vene u braku s muškarcem koji i ne primjećuje kako se gospon Fulir udvara njegovoj ženi. Anine moralne ograde polako popuštaju pred šaputanjima gospona Fulira, koji će biti razotkriven i na koncu prisiljen oženiti brbljavu tetu Minu.

Priču o svakodnevnici poznatih i omiljenih lica, koja se okupljaju oko stola kao središnjeg mjesta građanskog života, u Medvešekovoj scensko-glazbenoj priči obogaćuje program radio-aparata, tadašnjeg tehnološkog čuda koje prodire kroz zidove i grije ozračje zagrebačkih domova. 

Uz redatelja Renea Medvešeka, koji je adaptirao tekst uz inkorporirane dokumente iz toga vremena, dramaturginja je Nina Bajsić, scenografkinja Tanja Lacko, kostimografkinja Doris Kristić, koreograf Pravdan Devlahović, asistentica redatelja Hana Zrnčić Dim.

Glumački ansambl čine Tesa Litvan, Ivana Boban, Dušan Bućan, Krešimir Mikić, Ivan Colarić, Ivan Glowatzky, Dušan Gojić, Nikša Kušelj, Dora Lipovčan, Vanja Matujec, Iva Mihalić, Vlasta Ramljak, Barbara Vicković, Silvio Vovk i Mirta Zečević. Glazbu uživo izvode Ivan Colarić (klavir), Matija Antolić (ukelele), Jeremija Bundalo (violina), Stjepan Vuger (harmonika) i Vinko Vujec (kontrabas).

Brod iz Fažane za Mali Brijun polazi u 20,30 sati.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

predstava, brijuni