Zagreb

Zagreb je talac Milana Bandića: Kamo odlazi 3 milijuna kuna dnevno kroz vanjske usluge?

Piše: PolitikaPlus

Grad Zagreb je postao talac gradonačelnika, njegovih ambicija, opstanka na vlasti i na slobodi.

 

Kroz dvije godine djelovanja u Skupštini zaključujem i odgovorno tvrdim da se na dnevnoj bazi iz proračuna za vanjske usluge nepotrebno odljeva minimalno tri milijuna kuna! Tri milijuna dnevno puta 365 dana delanja u godini premašuje iznos od milijarde kuna.

 

Sve se to odvija kroz brojne ugovore o uslugama i nabavi koje su Grad, Holding i gradske tvrtke sklopile s vanjskim tvrtkama i kooperantima. Za pravo mi daju i izvješća revizije o radu Holdinga i Grada Zagreba gdje se često za sklopljene poslove oko vanjskih usluga naglašava ekonomska neopravdanost i svrhovitost.


Ističem poslove kao što je održavanje voznog parka ZET-a, najam više stotina vozila godišnje, sustav zimske službe, poslove na Jakuševcu i s otpadom općenito, održavanje i uređenje prometne infrastrukture i javnih površina, IT sektor itd. Da ne spominjem upravljanje gradskom imovinom na kojoj su izgubljene milijarde, što zbog loše naplate, što zbog nemara ili loših ovršnih zakona u prošlosti. Sada trenutno kao primjer lošeg i netransparentnog upravljanja imovinom gledamo situaciju s projektom Manhattanom koji je obavijen tajnom.

 

Kada to zatreba, gradonačelnik će kako bi nekog pojedinca, zajednicu, stranku odobrovoljio ili privukao u svoj klub i političku opciju, poslužit gradskim resursima i našim novcem iz proračuna kao da je njegov osobno. Zagreb to sam ja, kao da je stav gradonačelnika.

 

Brojni ugovore i plaćanje različitih poslove koje sam opisao, s obzirom gdje i kome novac odlazi, gradonačelniku služi u svrhu održavanja i širenja svoje klijentističke i nepotističke mreže uz koju se održava na vlasti, realizaciji neispunjenih ambicija, zadovoljenja različitih partnera, a možda se time održava i na slobodi, obzirom da je pritisnut brojnim istragama i optužnicama koje niti poslije 10 godina nažalost nemaju niti svoje prvostupanjske sudske epiloge.

 

Kada bi samo navedene poslove vratili gradskim tvrtkama i podružnicama Holdinga, na godišnjoj bi se razini moglo za potrebe rješavanja gorućih gradskih problema osigurati više stotina milijuna kuna, jer bi se ti poslove mogli obavljati u okviru kapaciteta trenutnih zaposlenika koji plaću primaju iz gradskog proračuna, uz puno povoljnije cijene, odnosno manje troškove.

 

Zabrinut sam koliko će se Zagreb poslije Bandića i bandićevanja trebati oporavljati, a što će ostati kao trajna i nepopravljiva šteta od silne devastacije grada u kulturnom, urbanističkom, ekološkom, ekonomskom, odnosno financijskom segmentu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

RENATO PETEK, grad zagreb