Hrvatska

Divjak o izjavi Pupovca: Javne osobe trebaju biti oprezne i umjerene

Piše: PolitikaPlus/Hina

Javne osobe trebaju biti oprezne i umjerene u izjavama, istaknula je u srijedu ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, upitana kako tumači izjave čelnika SDSS-a Milorada Pupovca u kojima je Hrvatsku usporedio s NDH i nazvao je čimbenikom nestabilnosti u regiji.

 "Nisam pročitala taj intervju, ali očito da je izjava, bez obzira kakav je bio kontekst, izazvala puno reakcija, što znači da treba biti puno oprezniji u takvim vrstama izjava. Posebno to vrijedi za nas koji smo javne osobe i čije se mišljenje prati i komentira", rekla je Divjak novinarima u Splitu koji je posjetila u sklopu turneje "Škola za život".

Naglasila je kako treba biti umjeren i raditi u smjeru da se problemi rješavaju. 

 "Da se, naravno, svako nasilje sankcionira i to trenutno  ali da imamo i osjećaj za mjeru u smislu baš ovakvih izjava koje onda mogu dodatno potaknuti umjesto da situaciju dovedu u okvire da ih rješavaju oni koji su za to nadležni u pravnoj državi", poručila je Divjak 

Nužnim smatra i njegovanje kulture dijaloga.

"Umjesto da imamo kulturu dijaloga imamo kulturu polemike, odnosno nekulturu u nekim slučajevima", istaknula je ministrica.

Pupovac je u nedavnom intervjuu za portal Radiosarajevo.ba izjavio da "Hrvatska postaje čimbenik nestabilnosti na prostoru bivše Jugoslavije, jer se u njoj promovira nesnošljivost prema drugim narodima i pokušava rehabilitirati ustaštvo, u čemu važnu ulogu imaju pojedini pripadnici Katoličke crkve, neke političke stranke i braniteljske udruge".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

blaženka divijak, milorad pupovac