Svijet

Ured ukrajinskog predsjednika: Razmjena zatvorenika s Rusijom još nije obavljena

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ured ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija u petak je objavio da se još nije obavila razmjena zatvorenika s Rusijom te da je postupak u tijeku, nakon ranije objave na Facebooku ukrajinskoga državnog tužitelja koja je sugerirala da je razmjena završena.

Ukrajina se nada da će postići puštanje desetaka zatvorenika, uključujući 24 mornara zarobljena u Azovskom moru i filmskog redatelja Olega Sencova.

"Postupak razmjene zatvorenika je u tijeku. Informacija da je završen nije točna", objavio je predsjednikov ured u izjavi. Ruska novinska agencija Interfax također navodi izvor u Moskvi koji opovrgava da se razmjena obavila.

Ukrajinski državni tužitelj objavio je na Facebooku da se ruski zatvorenici, među kojima su i mornari zarobljeni u Azovskom moru i filmski redatelj Oleg Sencov, nalaze na putu prema Ukrajini pošto je dovršena velika razmjena zatočenika s Rusijom.

Rusija je ranije prebacila Sencova, dobitnika Nagrade Saharov za prošlu godinu, iz udaljenog arktičkog pritvora u Moskvu, dok su trajali pregovori o mogućoj razmjeni, objavila je ruska agencija TASS u četvrtak.

Ukrajinski sud također je oslobodio ruskog novinara optuženog za potporu proruskim separatistima na istoku zemlje.

Razmjena zatvorenika bila bi velika pobjeda za Zelenskija, koji je ove godine postao predsjednik i obećao da će dovršiti sukob u regiji Donbasa, gdje se ukrajinske snage od 2014. bore s proruskim pobunjenicima. U tom je sukobu poginulo najmanje 13 tisuća ljudi, a sporadični sukobi traju i dalje unatoč potpisanom primirju.

Oleksandr Daniljuk, vodeći ukrajinski sigurnosni dužnosnik, rekao je ukrajinskim medijima kako se nada da bi se razmjena mogla provesti u subotu, no dodao je: "Moramo pričekati razmjenu te onda komentirati".

Ruski odvjetnik Valentin Rjabin rekao je u petak agenciji TASS da su ruski državljani, koji su zatvoreni u Ukrajini i spremaju se za razmjenu zatvorenika, i dalje u zatvoru. 

"Zasad nemam informaciju da će razmjena biti danas", kazao je Rjabin, koji zastupa interese nekoliko ruskih zatvorenika.

Po njegovim riječima, razmjena zatvorenika mogla bi se provesti u utorak. On je ranije kazao da će u ovu razmjenu biti uključeno 12 ruskih državljana.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

UKRAJINA, URED UKRAJINSKOG PREDSJEDNIKA, RUSIJA, ZAROBLJENICI