Hrvatska

ZORAN MILANOVIĆ: Predsjednika treba higijenski, sanitarno odvojiti...

Piše: PolitikaPlus
Gost emisije 'Nedjeljom u dva' na HRT-u bio je predsjednički kandidat Zoran Milanović. Kazao je da smatra da na funkciji predsjednika može pomoći u suprostavljanju nasilju i mržnji te da vezu novca i predsjednika treba prerezati.

Želja strast i odluka da dam ono što imam, iskustvo, znanje i dobra namjera. Nije dobro da sva jaja i sva perad idu u istu košaru. Nije dobro ni kad je dobro, odgovorio je Milanović na pitanje zašto se odlučio kandidirati za predsjednika države. Smatra da na funkciji predsjednika može pomoći u suprostavljanju nasilju i mržnji te da vezu novca i predsjednika treba prerezati. "Treba birati prijatelje, birati partnere, birati orjentaciju zemlje prema zapadu, ali da se ne srami Balkana", poručio je. Između ostalog, kazao je kako on ima integritet što predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nema.

Predsjednika treba higijenski, sanitarno odvojiti. Košer, kao u židovskoj kuhinji. Ne smiješ biti u situaciji da nekome moraš vratiti uslugu. Parlamentarna demokracija je najveći doseg liberane zapadne demokracije. Ima smisla govoriti samo o potpunom predsjedničkom sustavu, polupredsjednički sustav je nepošten, kazao je Milanović komentirajući izjavu Miroslava Škore da je parlamentarna demokracija lažna i da će ako pobijedi na izborima povećati ovlasti predsjednika.

"Crvenu buržoaziju potražiti u HDZ-u

Na opasku da mu Miroslav Škoro zamjera što je "cijeli život radio na državnim jaslama i sad se opet želi vratiti" Milanović je odgovorio: "Neka skupi potpise pa ćemo ja i on razgovarati". Napomenuo je kako nije istina da je njegova obitelj bila među povlaštenima u "crvenoj buržoaziji". Škori je poručio neka takve potraži u HDZ-u. "To nisu bila djeca Stipe Šuvara koji nisu imali za picu i pivo i morali su vojsku na Kosovu. To su ljudi koji su profitirali i dobili najbolje stanove, ali nisam ih nikad mrzio. To je bilo trulo razdoblje", kazao je.

Što je radio Zoran Milanović u protekle tri godine, pitao je voditelj.
 
"To nisu pitali prije dva i pol mjeseca. U zadnje dvije i pol godine nisam radio za javni sektor, državne firme ni za Bandića i Holding ni za strane Vlade. Ono što imam na svojoj firmi je u Poreznoj upravi, to je tajna. Nećete nikada naći da sam radio za nekoga koji je povezan za javne jasle", rekao je. "Predsjednik ne može vratiti uslugu. Je li Mesić radio za te firme. To pitajte Mesića", rekao je Milanović na pitanje može li predsjednik utjecati na neke poslove. Jeste li radili kakve poslove za Čermaka, pitao je Stanković. "Ne mogu vam govoriti niti za Čermaka, niti za Tedeschija. Ja sam čitao te gluposti za Čermaka. Čermak je u vrijeme kada sam bio premijer imao dva velika poslovna plana. Ništa nije realizirano. Taj Čermak nema razloga da me nečim nagradi", rekao je.


 Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ZORAN MILANOVIĆ, HDZ, PREDSJEDNICA