Hrvatska

CRO DEMOSKOP: HDZ zaustavio negativan trend, SDP-u raste podrška

Piše: PolitikaPlus

HDZ je zaustavio negativan trend, a SDP-u raste podrška. Da se danas održavaju parlamentarni izbori HDZ bi zaokružilo 27 posto ispitanika (u odnosu na 26,4 posto iz kolovoza). Bilježe rast u odnosu i na srpanj i na kolovoz. Pokazuje to istraživanje CRO Demoskop koje je agencija Promocija Plus provela za RTL Danas..

SDP-u potpora raste peti mjesec zaredom. Sada su na 24,4 posto potpore, gotovo 2 postotna poena više nego u kolovozu (22,6 u kolovozu) i više od 6 postotnih poena u odnosu na prošlogodišnji rujan. Nezavisna lista Mislava Kolakušića raste. I dalje su treća snaga s 5,9 posto potpore (u odnosu na 5,6 posto u kolovozu). MOST se diže te su na četvrtom mjestu s potporom od 5 posto ispitanika (4,7 posto na početku kolovoza). Ostale stranke gube potporu. HSS je peta opcija, ali s 3,3 posto potpore (3,4 u kolovozu). Nakon raspada Neovisnih za Hrvatsku pad potpore se nastavlja, sada su na pola puta do praga (2,6 posto u odnosu na 3,2 posto u kolovozu). Pada i HNS - HDZ-ovi partneri u Vladi su ispod 2 posto potpore (1,9 posto u odnosu na kolovoških 2,2). Isti rejting ima i Živi Zid kojem se, u odnosu na lipanj, nakon raspada stranke, potpora prepolovila (na 1,9 posto u rujnu u odnosu na 2,5 u kolovozu i 5,4 u lipnju), pišu vijesti.hr.

Na istoj potpori od 1,9 posto, koliko je zabilježeno i mjesec ranije, je i stranka zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića dok stranku bivšeg člana Živog zida Ivana Pernara bira još manje ispitanika - 1,7 posto (u kolovozu 2,5 posto).

Nakon što ju je prošlog mjeseca s te pozicije smijenio premijer Plenković, aktualna se predsjednica ponovno vratila na vrh ljestvice najpozitivnijih političara. Kolinda Grabar Kitarović ponovno je prvi izbor no ne zbog toga što ju tako vidi više ispitanika, već upravo suprotno. Manje ispitanika ovog je mjeseca premijera pozitivno ocijenilo. Aktualna predsjednica najpozitivnija je za 11,2 posto ispitanika (prema 11,8 posto iz kolovoza), dok ih u takvom svjetlu nešto manje vidi Andreja Plenkovića (10,9 posto u odnosu na 12,1 posto u kolovozu). Oboje bilježe lošije rejtinge, s tim da se Grabar Kitarović to događa već deveti mjesec zaredom. Treći najpozitivniji, uz blagi rast, je Zoran Milanović sa 6,4 posto (prema 6,3 posto iz kolovoza) dok je ministar financija Zdravko Marić četvrti s 5,2 posto (u kolovozu 5,8 posto).

Novi hrvatski eurozastupnik i bivši sudac Mislav Kolakušić ima isti rejting kao u kolovozu - najpozitivniji je za 3,2 posto ispitanika. Raste i neslužbeni kandidat za predsjednika Miroslav Škoro koji je s 2,8 posto na šestom mjestu (u kolovozu 2 posto) dok pada Ivan Pernar s 2,7 posto. Predsjednik SDP-a Davor Bernardić blago raste, sada je na 2,5 posto (2,7 posto u kolovozu).

Na listi najnegativnijih političara i dalje je premijer Andrej Plenković. Tako misli 19 posto ispitanika, no to je dva postona poena manje nego u kolovozu (21,1 posto u kolovozu). Da je najnegativniji njegov partner u Vladi Milorad Pupovac smatra 12,7 posto ispitanika. U kolovozu, prije Pupovčevih ocjena o stanju u Hrvatskoj, negativno ga je ocijenilo tek 4 posto ispitanika. Iako je smijenjen, ali s teretom istrage, Lovru Kuščevića dvostruko više ispitanika, u odnosu na kolovoz, negativno ocjenjuje (6,7 posto u rujnu u odnosu na 3,6 posto u kolovozu). S pet posto u top pet najnegativnijih je i Zoran Milanović (6,6 posto u kolovozu). Video Player is loading. Građani su dali ocijenu radu Ureda predsjednice, Vlade i Sabora. Ocijene su slične kao i prošlog mjeseca; trojka za Pantovčak, dvojka za Vladu, baš kao i za Sabor.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

stranke, istraživanje