Regija

Udruga : Apel Zagrebu i Beogradu da žurno riješe pitanja nestalih u ratu

Piše: PolitikaPlus/Hina

Bježanje od pravde i istine ne vodi miru, rekla je u ponedjeljak Koordinacija srpskih udruga obitelji nestalih, ubijenih i poginulih s prostora bivše Jugoslavije i u povodu 26. godišnjice vojno-redarstvene akcije Medački džep pozvala Hrvatsku i Srbiju da žurno osude ratne zločine i riješe pitanja nestalih.

Koordinacija u priopćenju izražava nezadovoljstvo što „praktički nitko nije odgovarao“ za zločine u Medačkom džepu gdje su u zaštićenoj zoni UN-a ubijena 52 srpska vojnika i 36 civila, od kojih 17 žena te poziva na suočavanje s prošlošću i zadovoljenje pravde. 

„Bježanje od istine i slavljenje zločinaca kao heroja nikome neće donijeti dobro i ne vodi miru koji je svima neophodno potreban, a ponajviše obiteljima žrtava“, poručila je u ponedjeljak Koordinacija srpskih udruga obitelji nestalih, ubijenih i poginulih sa prostora bivše Jugoslavije.

Koordinacija je pozvala vlasti u Beogradu i Zagrebu da žurno počnu rješavati pitanja procesuiranja počinitelja ratnih zločina i pronalaženja nestalih.

Hrvatski sudovi „utvrdili su da su žrtve žive zapaljene, klane, vješane i gađane noževima, vezane za automobile i vučene do smrti“, navodi se u pripoćenju.

Za te zločine „prvooptuženi Rahim Ademi oslobođen je, a drugooptuženi Mirko Norac osuđen je na kaznu zatvora od šest godina“, navodi se.

Smatra li službeni Zagreb imenovanjem „glavnog osumnjičenog“ za zločine u Medačkom džepu admirala Davora Domazeta za savjetnika hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, „da je on časno radio svoj posao“, pita se udruga.

U priopćenju se dalje konstatira da „bježanje od istine i slavljenje zločinaca kao heroja nikome neće donijeti dobro i ne vodi miru koji je svima neophodno potreban, a ponajviše obiteljima žrtava“.

Prema podacima Fonda za humanitarno pravo (FHP), u vojno-redarstvenoj akciji Džep 93, od 9. do 17. rujna 1993. godine, "hrvatske snage ubile su 36 civila i nekoliko vojnika nakon zarobljavanja, a tijekom borbi stradalo je između 40 i 45 pripadnika milicije i vojske" tadašnje samoproglašene Republike Srpske Krajine.

Među ubijenim civilima je 17 žena, a tijekom akcije, kako navodi FHP, "hrvatski vojnici i policajci spalili su, uništili ili minirali oko 300 kuća i objekata, u selima Počitelj, Čitluk i Divoselo i u devet zaselaka, pobili su svu stoku i zatrovali bunare".

Na popisu nestalih još je 11 osoba, među njima sedam civila prosječne starosne dobi 71 godine, među kojima su četiri žene.

Napadnuta sela su do napada 18 mjeseci bila pod zaštitom Ujedinjenih naroda.

Tijekom suđenja, Županijski sud u Zagrebu prihvatio je da je optuženi Ademi, kao zamjenik zapovjednika korpusa u Gospiću, imao sužene zapovjedne ovlasti zbog operativnog djelovanja izaslanika načelnika Glavnog stožera HV-a, admirala Davora Domazeta. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

NESTALI, UDRUGE, RATNI ZLOČIN