Hrvatska

PREGOVORI: Vlada ponudila 7 posto povišice zdravstvu

Piše: PolitikaPlus/HRT

U Ministarstvu zdravstva završeni su još jedni pregovori sa sindikatima zdravstva o kolektivnom ugovoru i plaćama u zdravstvenom sustavu. Ministar Milan Kujundžić sindikatima je dao konkretan prijedlog o povećanju plaća, a to je 7-postotno povećanje dodataka na uvjete rada i odgovornost.

Vlada više od toga ne može – kazao je ministar Kujundžić.

Očekujemo da će ovaj prijedlog biti usvojen u četvrtak na Vladi. Ne vjerujemo dok ne vidimo potpisano. Jedini dodatni zahtjev sindikata u već parafiranom ugovoru bilo je da povišica od 7 posto ide od 1. rujna. Prijedlog ide pred naša tijela i u petak nastavljamo s odgovorom Vladi. Tad ćemo moći reći da smo ispregovarali Izmjene i dopune Kolektivnog ugovora, kazao jeStjepan Topolnjak iz Sindikata zdravstva. Dodao je kako nije jednostavno ovakve dodatke ispregovarati te najavio štrajkove ako Vlada ne prihvati ove uvjete. Prosvjedi "Pet do 12" nastavljaju se čitav ovaj tjedan, dodao je.

- Dogovorili smo se da će sindikati konzultirati svoja tijela a ministarstvo će konzultirati Vladu. Načelno smo na tragu dogovora iz srpnja. To ćemo prezentirati Vladi i premijeru, vjerujem da će se iznaći sredstva, kazao je nakon dnašnjih razgovora ministar Milan Kujundžić. Na pitanje je li ministar financija Zdravko Marić u problemu, kazao je kako je Marić veliki stručnjak za financije i te da svaka njegova riječ ima težinu. "Međutim, vjerujem da ćemo iznači rješenje da imamo stabilnu državu i stabilni zdravstvni sustav", dodao je. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

MILAN KUJUNDŽIĆ, SINDIKAT ZDRASTVA