Zagreb

IZLOŽBA: Izložba slika "Relacije“ Maria Tomasa u Muzeju Mimara

Piše: PolitikaPlus/Hina

Izložba slika "Relacije“ hrvatskog slikara Maria Tomasa, koji već četrdeset godina djeluje na hrvatskoj i europskoj likovnoj sceni, otvara se u utorak u Muzeju Mimara.

"Tomas je predan slikarstvu i kao stvaraoc i kao učitelj koji darežljivo prenosi svoje znanje mladima na Academie Royale des Beaux Arts u Liegeu u Belgiji, a jedini je Hrvat koji je predstavio svoje umjetničko djelo u jednoj od vodećih svjetskih aukcijskih kuća Dorotheum u Beču gdje je 2017. godine sudjelovao na skupnoj izložbi", ističe se u najavi izložbe.

Tomas je od 1972. do danas imao više od stotinu samostalnih i oko tristo skupnih izložbi u desetak europskih zemalja i SAD-u, a za zagrebačku je izabrano tridesetak radova nastalih u posljednjih nekoliko godina.

Izbor djela za izložbu napravio je Stanko Špoljarić, koji ističe u predgovoru izložbe kako taj umjetnik, nesebično dijeleći ljepotu stvaralačkog s nama, dopušta uvid u svoj svijet, u kojemu se "često pronađemo, s njim poistovjetimo, zahvalni što nas u svijet stvaratelja domaćinski prima."

"Tomas ne podilazi trendovima, on traje i stvara u ozračju svoga nerva. Za njega umjetnost nema granice niti ograničenja, ali niti alternative. Ne svodeći umjetnost na spektralnu jedinicu, on u svakom novom ciklusu interpretira nove vrijednosti svojim prepoznatljivim rukopisom", ocijenio je.

Špoljarić smatra kako je za Tomasa umjetnost beskompromisno ustrajanje na postojanju, dakle slikanju, on "ne može, niti želi, odvojiti sebe od sebe da bi se svidio krugovima koji ga žele uokviriti (ograničiti), pa bili to i kritičari, koji se lakše izražavaju pišući recenzije umjetnicima koji cijeli vijek slikaju ravne crte."

Naziva ga lirikom boje, pjesnikom svjetla, znalcem linije, majstorom oblika, skladateljem harmonija. "On je neizgovorenom dao oblik, naslućenom stvarnost, rastrganim emocijama pružio azil u prostorima mira, a povrijeđenim osjećajima otkrio sklad optimizma", dodao je.

Mario Tomas, rođen je 1943. godine u Marinima, a slikarstvo i slikarske tehnike specijalizirao je kod prof. Mare Van der Brooma na Academie Royale des Beaux - Arts de Liege u Liegeu (Belgija).

Član je Hrvatske zajednice slobodnih umjetnika od 1972. godine, od kada ima staus samostalnog umjetnika, te Hrvatskog i društva likovnih umjetnika.

Za svoj umjetnički rad dobio je niz velikih priznanja, među ostalim Plaketu grada Zagreba za slikarstvo 1987. godine. Djela mu se nalaze u brojnim privatnim kolekcijama i muzejima diljem svijeta. Uvršten je u Enciklopediju hrvatske umjetnosti. Živi i radi u Zagrebu.

Njegova izložba u "Mimari" će biti otvorena do 22. rujna.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

MARIO TOMAS, IZLOŽBA