Hrvatska

PUPOVAC BEZ ISPRIKE: Ja nisam četnik i od onih koji to govore nikad neću tražiti ispriku

Ne vjerujem da ćete danas navečer znati ostajemo li u koaliciji, to ćete znati nakon završnog razgovora s koalicijskim partnerima. Naš je interes da to završi što prije.

Piše: PolitikaPlus/HRT

Milorad Pupovac na presici je govorio o aktualnoj političkoj situaciji te je pročitao izjavu o svemu što se dogodilo u zadnja dva tjedan. Kazao je da će nastaviti razgovore s koalicijskim partnerima. Danas će Predsjedništvo SDSS-a raspravljati što i o čemu se razgovaralo s koalicijskim partnerima i premijerom, dodao je. Na članovima je, kazao je Pupovac, da odluče.

 
To što se tek danas obraćam javnosti, nije bio znak nepoštovanja prema novinarima ili potcjenjivanje interesa javnosti. To je bio rezultat potrebe da vidimo što se to oko nas događa, u kakvoj smo to situaciji te što možemo reći i činiti. Od 23. kolovoza kada smo zastupnica Jeckov, zastupnik Milošević i ja održali konferenciju za medije pa do danas, mnoge i razne je zasmetala moja iskazana briga o nastanku porasta mržnje prema Srbima u Hrvatskoj. Mnoge je posebno zasmetala bojazan da je daljnji rast mržnje i pretvaranje u fizičko nasilje takvo da današnju Hrvatsku može dovesti u stanje te mržnje koja je karakteristična samo za razdoblje NDH. Vrlo sam ohrabren tim reakcijama, a moje su brige i bojazni danas manje nego prije više od 2 tjedna.

Nikada do sada toliki broj utjecajnih glasova nije osudio dovođenje u bilo kakvu vezu današnje Hrvatske i ustaške NDH. Bez obzira na razlike koje su proizvodili odjeci tih glasova, ja želim razumijeti da su svi oni izraz dubokog moralnog osjećaja da današnja Hrvatska ne bi trebala niti smjela imati ikakve veze s ideologijama mržnje i nasilja. Tamo gdje ih ima da bi te veze trebalo raskinuti. Pozivam sve da zajendo uklonimo ušata ustaška slova u na fasadama naših gradova i na prometnim znakovima. Pozivam da odore i oznake s natpisima ustaškog pozdrav "za dom spremni" pospremimo, a njegovo uzvikivanje sankcioniramo. Također pozivam da prestano biti slijepi i gluhi na poruke koje možemo čuti ili čitati poput "ubij Srbina", neovisno o etničkom karakteru i etničkoj prirodi te da ih osudimo kao poticanje na nasilje. I na kraju, pozivam da prestanemo s revizijom povijesti koja će ići toliko daleko da će se pripadnicima kvislinških ili okupacijskih vojnih formacija stradalih na kraju Drugog svjetskog rata odavati državne i vjerske počasti, bez prethodne forenzike, a strašnim žrtvama Jasenovca, Jadovnog ili glinske crkve osporavati njihovo stradanje zbog navodnog manjka forenzike te vrijeđati sjećanja na njih. Nitko od mene ne treba tražiti da ne poistovjećujem demokratsku, europsku, današnju Hrvatsku s nedemokratskom NDH i njezinom zločinačkom ideologijom. Ja jako dobro znam tu razliku iz današnje i povijesne perspektive. Tri desetljeća politički djelujem u Hrvatskoj, rekao je među ostalim Milorad Pupovac.

Na pitanje ostaje li u koaliciji te zahtjevom za isprikom zbog spornih izjave, Milorad Pupovac je odgovorio kako je bilo raznih zahtjeva.


- Bio sam nazivan raznim imenima u posljednjih 30 godina. Ja nisam četnik, ali od onih koji misle da jesam, ili kažu da jesam, nikada neću tražiti ispriku. Od onih koji me svrstavaju u kateogriju zločinaca, mogu reći da to nisam i da nikad neću biti. Ali i od njih neću tražiti ispriku. Od onih koji me svrstavaju među tajne suradnike vlasti u Beogradu, neću ni od njih tražiti ispriku. Pitanja koja smo otvorili, nisu laka za Hrvatsku. Vremena koja smo prošli, nisu laka za Hrvatsku, ali mi smo spremni nastaviti ne obazirući se na one koji takve zahtjeve šalju, poručio je.

Kazao je kako su razgovarali s koalicijskim partnerima te će ih biti još tako da zasad ostaju u koaliciji.

- Danas ćemo na proširenom predsjedništvu razgovarati o tome o čemu smo razgovarali s partnerima, uključujući i predsjednika Vlade, rekao je Pupovac i dodao kako će se odgovor na pitanje hoće li napustiti koaliciju znati nakon sastanka.

- Ne vjerujem da ćete danas navečer znati ostajemo li u koaliciji, to ćete znati nakon završnog razgovora s koalicijskim partnerima. Naš je interes da to završi što prije.

Pupovac je kazao kako u Vladi i Saboru ima potencijala za suradnju u borbi protiv tolerancije i revizionizma.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

milorad pupovac, hdz