Svijet

PARIZ: Predsjednik francuskog parlamenta pod istragom za primanje mita

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik francuske Narodne skupštine Richard Ferrand pod istragom je za primanje mita u slučaju neprimjerenog i "nezakonitog stjecanja financijskih sredstava", no odlučan je da ostane na svojoj dužnosti, prenose u četvrtak agencije.

Sud u Lilleu, na sjeveru zemlje, u srijedu je cijeli dan ispitivao Ferranda, vrlo bliskog suradnika predsjednika Emmanuela Macrona, u vezi tvrtke za zdravstveno osiguranje u Bretagni

Francusko pravosuđe je i 2017. vodilo istragu protiv Ferranda nakon što su novinari otkrili da je Ferrandova partnerica koristila sredstva osiguravajućeg društva kad je on bio njegov glavni direktor (1998.-2012.), no optužnica je odbačena i nije došlo do suđenja.

Ferrand je tada obnašao dužnost ministra teritorijalne kohezije.

Njegov ured je objavio da odbacuje bilo kakve nepravilnosti i nezakonita djela, dodajući da će istragu iskoristiti da bi se obranio. Ferrand, dodaje njegov ured, je uvjeren da će taj slučaj biti odbačen.

"Predsjednik Narodne skupštine je odlučan nastaviti s poslom koji mu je namijenila njegova politička obitelj i glasači", priopćio je Ferrandov ured.

Prema riječima glasnogovornice vlade Sibeth Ndiaye, Ferrand i dalje uživa povjerenje predsjednika Macrona.

"Richard Ferrand je nevin dok se ne pokaže drugačije. Logično je da predsjednik zadrži povjerenje u Ferranda jer je on odana osoba, i koji je, vjerujemo, do sada imao uzornu karijeru", kazala je Ndiaye.

Prema francuskom zakonu, pokretanje službene istrage znači da postoje "ozbiljni ili postojani dokazi" koji ukazuju na vjerojatno sudjelovanje osumnjičenog u kaznenom djelu.

To je korak prema suđenju, no brojne su istragu prekinute i nisu urodile sudskim procesom.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

MITO, FRANCUSKA