Svijet

Trump: Dogovorili smo trgovinski sporazum s Japanom

Piše: PolitikaPlus/Hina

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u ponedjeljak da je SAD dogovorio trgovinski sporazum s Japanom koji može biti implementiran bez potvrde Kongresa, ali nije potvrdio da nove carine neće biti usmjerene protiv, za Japan vitalnog, izvoza auzomobila.

U pismu Kongresu, koje je objavila Bijela kuća, Trump je napisao da namjerava sklopiti sporazum o carinama i digitalnoj trgovini "u narednim tjednima" te je poručio zastupnicima u Kongresu da dogovor o recipročnom smanjenju carina, može biti proglašen predsjedničkom proklamacijom, prema odredbi trgovačkog prava.

"Također ću sklopiti izvršni sporazum s Japanom o digitalnoj trgovini", stoji u Trumpovom pismu.

Za usvajanje tog sporazuma također nije potrebna potvrda Kongresa, zbog odredbe o tzv. brzom procesu odobravanja.

Trumpova administracija prošle je godine obavijestila Kongres da će pregovarati s Japanom, koristeći metode kojima može zaobići Kongres.

Trump se nije osvrnuo na ključnu točku neslaganja s Japanom - automobile.

Naime, iz pisma nije jasno je li Trump pristao da neće uvesti carine na japanske automobile i automobilske dijelove.

Ministar financija Japana Taro Aso kazao je da sporazum ne sadržava odredbe o valutama, od čega je strahovao Tokio, jer želi izbjeći bilo kakve obveze koje smanjuju mogućnost interveniranja na tržištu stranih valuta, u slučaju poremećaja tečaja jena, ili smanjuje mogućnost pojačanja ogromnog monetarnog stimulusa.

Trump je rekao nakon summita G7 prošlog mjeseca da "u ovom trenutku" ne razmatra carine na automobile.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

donald trump, japan, trgovina