Hrvatska

MINISTAR MALENICA: Političari trebaju biti primjer građanima

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ministar uprave Ivan Malenica u četvrtak je rekao da nije detaljno upoznat sa slučajem suca Ivana Turudića koji je snimljen u prebrzoj vožnji i navodno se nije zaustavio policijskom presretaču, ali je poručio da se političari trebaju odgovorno ponašati i biti primjer građanima.

"Svaki se političar treba odgovorno ponašati i biti primjer građanima. Ne mogu ulaziti u ponašanje Turudića jer nisam vidio detalje - on tvrdi da nije bježao. Svatko treba biti odgovoran i odgovorno se ponašati prema biračima i građanima", rekao je ministar Malenica uoči sjednice Vlade. 

Ministar državne imovine Mario Banožić o slučaju je pak samo rekao da se u prometu mogu dogoditi neke stvari, ali i da postoji odgovornost prema zakonu i prema tome kako se treba ponašati u takvim situacijama. 

Predsjednik zagrebačkog Županijskog suda Ivan Turudić je zbog prebrze vožnje pravomoćno 20. kolovoza kažnjen s 1000 kuna, odnosno 666,67 kuna ako kaznu plati u roku od 30 dana. Na sud je pozivan čak četiri puta, ali ni jednom se nije odazvao. U tri slučaja pozive na ročište nije preuzeo, a jednom je primio, ali se nije odazvao.

Što se tiče USKOK-ova preseljenja u Badelovu zgradu, zgradu privatne firme koju istražuje, Banožić je rekao da se za taj dio novinari trebaju obratiti Ministarstvu pravosuđa.

"Naš dio je da kao Ministarstvo državne imovine prema njihovom zahtjevu ponudimo neku nekretninu ako imamo takvih gabarita", istaknuo je Banožić.

Objasnio je da je riječ o velikoj kvadraturi i da u ponudi nisu imali toliki prostor za obavljanje djelatnosti te su dali suglasnost da prostor mogu slobodno tražiti, dok je Ministarstvo pravosuđa odabralo tu zgradu. 

Upitan koja je poanta malih državnih prostora ako se ne mogu dati institucijama, odgovorio je da oni uređuju odnose i daju ih na tržište obrtnicima i gospodarstvenicima. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

POLITIČARI, MINISTAR, IVAN MALENICA